Căpşunile tonifică şi remineralizează organismul, previn îmbătrînirea precoce şi chiar cancerul. Aceste fructe care conţin doar 27 de calorii/100 g le sînt de mare ajutor persoanelor care vor să slăbească.
Căpşunile tonifică şi remineralizează organismul, previn îmbătrînirea precoce şi chiar cancerul. Aceste fructe care conţin doar 27 de calorii/100 g le sînt de mare ajutor persoanelor care vor să slăbească.
Căpşunile ne ademenesc cu aroma şi gustul lor. Dincolo de aromă şi de gustul unic, căpşunile conţin substanţe care previn îmbătrînirea şi cancerul. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne vorbeşte despre aceste substanţe: “Căpşunile sînt bogate în antocianidine, antioxidanţi naturali care previn bolile neuro-degenerative, afecţiunile cardiovasculare, îmbătrînirea precoce şi cancerul. S-a demonstrat că antocianidinele favorizează producerea de noi celule la nivelul vaselor de sînge. Acesta este motivul pentru care recomandăm căpşunile persoanelor care suferă de varice. De asemenea, căpşunile conţin acid cumaric şi acid clorogenic, care împiedică formarea substanţelor cancerigene în stomac”.
CALORII. Căpşunile sînt sărace în calorii – 27 calorii/100 g. Nu conţin nici prea mult zahăr: 5,5 g/100 g. Astfel, aceste fructe pot fi consumate cu încredere în curele de slăbire. “Avînd un conţinut scăzut de zahăr, căpşunile pot fi incluse cu moderaţie şi în dieta diabeticilor”, arată specialistul nostru. Prin conţinutul de vitamine şi minerale, căpşunile remineralizează organismul, contribuie la funcţionarea sistemului nervos, fiind recomandate în nevroze, astenii. 100 g căpşuni conţin 160 mg potasiu, 20 mg calciu, 8 micrograme betacaroten, 28 mg fosfor, 0,1 mg zinc, 80 mg vitamina C, 20 micrograme acid folic. Aceeaşi cantitate de căpşuni furnizează 1,6 g fibre alimentare, care stimulează funcţionarea sistemului digestiv şi contribuie la scăderea nivelului colesterolului în sînge. Singurii care trebuie să evite aceste fructe sînt alergicii.
georgeta.licsandru@jurnalul.ro
Consum
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să mîncăm căpşunile proaspete, şi mai puţin sub formă de compot sau dulceaţă, pentru că în aceste cazuri apare zahărul cu efectele lui. “Unele persoane afirmă că, dacă sînt consumate cu zahăr, căpşunile sînt mai apetisante. Din păcate însă, zahărul estompează proprietăţile terapeutice ale acestor fructe. Este bine să ne educăm gusturile şi să consumăm fructele fără adaos de zahăr”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.