SFAT ● 100-150 g tomate zilnic previn afecţiunile oncologice
Roşiile previn cancerul de prostată. Proprietăţile anticancerigene se
datorează licopenului, un antioxidant puternic ce se găseşte în aceste
legume. 100 g roşii conţin 5 mg licopen, doza zilnică recomandată.
SFAT ● 100-150 g tomate zilnic previn afecţiunile oncologice
Roşiile previn cancerul de prostată. Proprietăţile anticancerigene se datorează licopenului, un antioxidant puternic ce se găseşte în aceste legume. 100 g roşii conţin 5 mg licopen, doza zilnică recomandată.
Roşiile se numără printre puţinele legume care îşi păstrează proprietăţile chiar dacă sînt preparate termic. Acesta este de altfel principalul atu al acestor legume. Fie că sînt adăugate în salată, fie în mîncăruri, roşiile au efect detoxifiant, depurativ, diuretic şi anticancerigen. Un studiu efectuat la Universitatea Harvard (SUA) a dovedit că bărbaţii care mănîncă zilnic roşii prezintă un risc cu 30% mai mic de a suferi de cancer de prostată decît cei care nu mănîncă deloc roşii. Proprietăţile anticancerigene ale roşiilor se datorează licopenului, pigmentul care le dă acestor legume culoarea. "Licopenul neutralizează de două ori mai mulţi radicali liberi decît betacarotenul. Radicalii liberi sînt deşeuri celulare care sînt la ori-ginea afecţiunilor oncologice, bolilor cardiovasculare şi îmbătrînirii precoce. 100 g roşii conţin 5 mg licopen. Iar pentru prevenirea cancerului avem nevoie de aproximativ 5-8 mg licopen zilnic, altfel spus 100-150 g roşii", arată cercetătorii americani.
VITAMINE. Rudă cu licopenul este betacarotenul, alt antioxidant puternic prezent în roşii. În 100 g roşii se găsesc 620 mg betacaroten, necesar pentru întărirea sistemului imunitar, pentru menţinerea elasticităţii pielii şi păstrarea acuităţii vizuale. Luteina este un alt antioxidant care se găseşte în roşii, valoros deoarece ne protejează vederea şi previne degenerescenţa maculară. De asemenea, roşiile sînt sursă bună de vitaminele C şi E. O roşie cu greutate medie conţine aproape jumătate din doza de vitamina C recomandată zilnic. Nutriţioniştii remarcă şi conţinutul de potasiu din roşii: 250 mg/100 g. Potasiul are un rol deosebit în funcţionarea sistemului nervos şi în reglarea tensiunii arteriale. Cîteva roşii mîncate zilnic contribuie la menţinerea echilibrului apei în organism, la normalizarea activităţii cardiace şi la prevenirea aterosclerozei. Aceste proprietăţi sînt susţinute de un studiu efectuat recent la Institutul de Nutriţie şi Sănătate Rowett (Aberdeen, Scoţia). Studiul arată că sucul de roşii împiedică depunerea grăsimilor pe vasele sangvine, stimulează circulaţia sîngelui şi previne astuparea vaselor cu un cheag de sînge (tromboza). Datorită conţinutului ridicat de apă (94%), roşiile sînt un fel de apă solidă de care avem nevoie cînd ne hotărîm să ţinem cură de slăbire.
100 g roşii
- Calorii 20
- Apă 94 g
- Fibre 1 g
- Potasiu 250 mg
- Magneziu 11 mg
- Fosfor 25 mg
- Calciu 10 mg
- Betacaroten 620 microg
- Licopen 5 mg
Citește pe Antena3.ro