x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De ce ne îngrăşăm în post

De ce ne îngrăşăm în post

de Georgeta Licsandru    |    03 Apr 2008   •   00:00
De ce ne îngrăşăm în post

ATENŢIE! ● Excesul de pâine, paste făinoase, cartofi dăunează sănătăţii
În post trebuie să fim atenţi să nu cădem în capcana carbohidraţilor: pâine, paste făinoase, produse de patiserie, cartofi. Alimentele bogate în carbohidraţi îngraşă,iar la sfârşitul postului putem să avem 1-2 kg în plus.



ATENŢIE! ● Excesul de pâine, paste făinoase, cartofi dăunează sănătăţii
În post trebuie să fim atenţi să nu cădem în capcana carbohidraţilor: pâine, paste făinoase, produse de patiserie, cartofi. Alimentele bogate în carbohidraţi îngraşă,iar la sfârşitul postului putem să avem 1-2 kg în plus.


Alimentele de post sunt în general mai puţin săţioase. Supa de legume, mâncarea de spanac sau urzici nu prea ţin de foame şi atunci avem tendinţa de a mânca mai multă pâine, mai mulţi cartofi sau fasole. Astfel, la sfârşitul postului avem un kilogram, poate chiar două mai mult. Ce se întâmplă? De multe ori, alimentele de post au mai multe calorii decât cele de origine animală. Iată numai câteva exemple: 100 g mazăre sau fasole conţin aproximativ 300 de calorii, aceeaşi cantitate de orez – 370 de calorii, pâinea – 250-300 de calorii. Iar dacă ţinem seama că alunele, fisticul au peste 600 de calorii/ 100 g, atunci creşterea în greutate în timpul postului este explicabilă. "Nu trebuie să mâncăm pâine cu pâine – adică pâine cu cartofi sau pâine cu orez. Din păcate, mulţi dintre cei care postesc mănâncă mult şi prost", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


CALORII. Specialistul nostru ne atrage atenţia asupra cantităţii, dar şi asupra modului de combinare şi de pregătire a alimentelor de post. 100 g cartofi fierţi în coajă furnizează 80 de calorii, iar cartofii la cuptor – 110 calorii, iar cartofii prăjiţi depăşesc 300 de calorii/ 100 g din cauza uleiului în care sunt pregătiţi. Cartofii prăjiţi sunt nu numai hipercalorici, ci şi  toxici, din cauza substanţelor generate în timpul prăjirii.


Un alt aliment consumat frecvent în post este fasolea. Dacă nu facem excese, fasolea este sursă bună de fibre alimentare, potasiu, fier. 100 g fasole albă conţin 40 g carbohidraţi, 12 g proteine şi 300 de calorii. Sub formă de iahnie de fasole, cantitatea de carbohidraţi, grăsimi şi numărul de calorii vor fi mai mari, din cauza uleiului. Şi cum, de regulă, mâncăm fasole cu pâine – încă 250-300 calorii/ 100 g –, atunci cu siguranţă vom depăşi numărul optim de calorii.


Recomandări

În post, creşterea în greutate poate fi evitată printr-o dietă echilibrată, în care fructele şi legumele sunt prioritare. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne ajută să alcătuim un meniu sănătos pentru o zi de post. Dimineaţa: cereale integrale cu puţină miere sau sirop de arţar. La prânz avem nevoie de proteine de origine vegetală din mazăre, fasole, soia, dar fără excese. Seara este potrivită o salată de legume. Între mese, specialistul nostru ne recomandă cât mai multe fructe şi legume proaspete.


Alimente de post

  • Nuci 690
  • Migdale 600
  • Fistic 600
  • Halva 550
  • Biscuiţi 400
  • Fulgi de ovăz 380
  • Orez 370
  • Cartofi prăjiţi 300
  • Măsline negre 300
  • Pâine 270
Produsul (100 g) - Calorii


×