x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De ce ne îngrășăm vara? 5 greșeli frecvent întâlnite

De ce ne îngrășăm vara? 5 greșeli frecvent întâlnite

de Larisa Eremia    |    26 Iul 2015   •   17:09
De ce ne îngrășăm vara? 5 greșeli frecvent întâlnite
Sursa foto: SerrNovik/Getty Images/iStockphoto

O dată cu sosirea verii și cu planificarea vacanței, de cele mai multe ori primul gând este să scăpăm de câteva kilograme. Nu contează ce riscuri presupune această scădere în greutate, scopul suprem este acela de a arăta bine, de a afișa un corp zvelt pe plajă.

Totuși, de cele mai multe ori ne îngrășăm în sezonul cald și aparent, nu găsim nicio explicație.

Bineînțeles, cea mai mare greșeală este aceea de a apela la diete-minune, care promit un corp perfect în câteva zile și care, inevitabil, conduc la un cerc vicios de slabire-îngrășare. În ciuda faptului că cele mai multe femei conștientizează riscul la care se expun, preferă în continuare această variantă simplă pentru a fi în formă în cel mai scurt timp.

Nutriționista Sally Norton expune în cotidianul Daily Mail o altă problemă frecvent întâlnită în ultima perioadă. Oamenii achiziționează și consumă diferite suplimente de slabit, alimente light sau de dietă și prafuri minune care inhibă pofta de mâncare.

Potrivit www.abc.es, cel mai adesea următoarele cinci erori de care toți ne facem vinovați duc la creșterea în greutate pe timpul verii.
1. Credem că obiceiurile alimentare sănătoase sunt alegeri temporare
O greșeală recurentă este aceea de a adopta un stil de viață sănătos, incluzând aici sportul și dieta, doar pentru o perioadă determinată, până în momentul în care slăbim. Evident, dietele tranzitorii nu sunt eficiente în realitate și pentru a ne menține la greutatea dorită trebuie să renunțăm la toate obiceiurile nesănătoase și să avem un plan alimentar adoptat nevoilor proprii.

2. Utilizăm „diete-minune”
Dieta trebuie personalizată, meniurile fiind alcătuite pentru necesitățile fiecărui individ. De cele mai multe ori, nu îngrașă un anume aliment, ci ora la care este ingerat sau cantitatea consumată. Mai mult decât atât, în alcătuirea unui regim alimentar trebuie să ținem cont de eventualele intoleranțe, dar și de preferințe. De aceea, cea mai bună alegere este aceea de a consulta un nutriționist, în loc de a ține o dietă-șablon promovată în presă sau care a funcționat la o prietenă.

3. Nu dormim suficient
Deși pare un stereotip, medicii au demonstrat că somnul sau lipsa acestuia poate afecta în mod esențial procesul de slăbire. De fapt, variatele cercetări pe această temă au demonstrat că o noapte nedormită determină o dorință de a consuma alimente mai dense caloric și mai bogate în zahăr, care energizează pe moment. Astfel, dacă scopul este scăderea în greutate, se recomandă să dormim cele 7-8 ore pe noapte.

4. Cădem în capcana alimentelor „sănătoase”
Dat fiind faptul că în ultima perioada tot mai multe persoane sunt interesate să slăbească, majoritatea producătorilor au lansat pe piața variante „dietetice”, „light”, „fără zahăr”, „fără grăsimi” pentru produsele existente. Din păcate, de cele mai multe ori, acestea au aproape la fel de multe calorii sau un conținut bogat de zahăr. Pentru a nu cădea în această capcană, trebuie să citim eticheta fiecărui produs pe care intenționăm să îl cumpărăm.

5. Nu evităm situațiile stresante
Există numeroase studii pe această temă, iar acestea relevă că în perioadele stresante, în momentele de tensiune, organismul secretă cortizol. Cunoscut drept „hormonul stresului”, acesta ne determină să consumăm dulciuri și alte alimente nesănătoase și bogate în calorii. De aceea, cel mai indicat ar fi să începem o dietă în momentele de relaxare și stabilitate emoțională.
 

×
Subiecte în articol: diete