x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De ce să asculţi muzică atunci când faci sport

De ce să asculţi muzică atunci când faci sport

10 Iul 2016   •   19:50
De ce să asculţi muzică atunci când faci sport
Sursa foto: kiko_jimenez/Getty Images/iStockphoto

Tot mai mulţi dintre cei care practică diverse sporturi, de la ciclism la jogging, îmbină exerciţiul fizic cu muzica. Iar căştile au devenit parte integrantă a echipamentului sportiv. Un psiholog american a încercat să răspundă la întrebarea „De ce ascultăm muzică atunci când facem sport?” şi a ajuns la concluzia că muzica ne distrage atenţia de la oboseala sau durerile pe care le resimţim în timpul efortului şi ne sporeşte rezistenţa. „Cu o mai mare rezistenţă la efort, metablismul îşi sporeşte eficienţa. Cei care ascultă muzică aleargă pe distanţe mai mari sau merg cu bicicleta pe trasee mai lungi, chiar fără să îşi dea seama. Muzica ar putea trece drept o substanţă care îmbunătăţeşte performanţa”, e de părere Costas Karageorghis, coordonatorul unui studiu realizat la universitatea Brunel din Londra şi citat de publicaţia Scientific American.
„Beneficiile muzicii sunt mai mari în cazul activităţilor fizice unde mişcările sunt constante şi uşor de anticipat, ca în alergare, ciclism sau canotaj. Muzica ne ajută să avem rezultate mai bune pentru că preia, într-un fel, o parte din efortul depus pentru a efectua mişcările. Ritmul melodiei îşi face un traseu interesant de la ureche, prin căile auditive, până la acea zonă a creierului care controlează mişcarea. Acolo face front comun cu undele cerebrale care transmit când să ne mişcăm şi ne ajută să menţinem ritmul. Ca să folosesc o metaforă din sport, nu doar că ne ajută să pornim din bloc-start; ne duce până la linia de sosire”, explică psihologul Tom Stafford într-un material pentru BBC.

Dincolo de explicaţiile uneori savante, oamenii au şi motive cât se poate de simple şi de bun simţ ca să asculte muzică în timpul efortului fizic: „Un prieten mi-a spus că aleargă pe muzică doar ca să nu se mai audă cum gâfâie şi pufăie”, spune psihologul britanic.

×