x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Deformarile coloanei vertebrale

Deformarile coloanei vertebrale

17 Ian 2005   •   00:00

ARMONIA TRUPULUI
In zilele noastre, sedentarismul reprezinta o problema care cauzeaza tulburari cardiovasculare, endocrine, psihice. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sedentarismul face anual aproximativ doua milioane de victime.
LIANA HAINAROSIE

Stilul de viata cotidian are efecte pozitive sau negative asupra sanatatii noastre. Indiferent de profesie, cu totii suntem predispusi la deformari ale coloanei vertebrale, ce pot fi combatute prin fitness.

Solicitarea exagerata a coloanei vertebrale, pozitiile incorecte pe care le adoptam acasa, la serviciu sau oriunde altundeva ne aflam, ridicarea greutatilor, statul timp indelungat in picioare au repercusiuni asupra coloanei. Din acest punct de vedere, fitnessul ne este un aliat. Fitnessul poate preveni sau corecta deviatia coloanei vertebrale (cifoza, scolioza, lordoza) provocata de o pozitie vicioasa prelungita. Antrenorul Liliana Preda, care foloseste ca baza principala pentru antrenament metoda Radu Teodorescu, spune ca este foarte importanta perseverenta. Metoda presupune o imbinare a sariturilor cu topaielile, catararile, aruncarile, prinderile, rostogolirile si multe rasete.

Este important de stiut ca o sedinta de fitness sub indrumarea atenta a instructorului timp de o ora antreneaza toti muschii corpului. Exercitiile de fitness sunt adaptate de catre instructor in functie de afectiuni, varsta si profesie.

Indicate pentru tratarea cifozei (cocoasa), intai a acelei suple si apoi a celei rigide, sunt exercitiile de mobilizare a coloanei si apoi de tonifiere, de exemplu, suspensiile la scara fixa, miscarile simetrice. In cazul scoliozei (devierea laterala a coloanei), de tip C, cu o singura curbura, sau S, cu doua sau trei curburi, sunt recomandate exercitii pentru tonifierea musculaturii paravertebrale, prin contractii simetrice si asimetrice, mobilizarea coloanei vertebrale si reducerea gibozitatii, prin inclinari laterale, intinderi in lungime, tractiuni.

Pentru lordoza (curbura anterioara a coloanei vertebrale in regiunea lombara), trebuie avuta in vedere tonifierea musculaturii dorso-lombare, prin contractii, intinderi ale muschilor.

SFATUL MEDICULUI
Pentru a evita deformarile coloanei, cel mai bun tratament este prevenirea. "3% din cei care vin la sala noastra sufera deja de afectiuni ale coloanei", ne spune Liliana Preda. Pentru ca efectele fitnessului sa se vada, este nevoie de antrenament continuu, de minimum trei ori pe saptamana.

×
Subiecte în articol: vertebrale coloanei armonia trupului