x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Desert cu şorici

Desert cu şorici

de Cristina Andreea Calin    |    10 Aug 2007   •   00:00
Desert cu şorici

CE BEM, CE MĂNCĂMÂ
Pe etichetă ne spune că este iaurt, deşi nu are caracteristicile acestuia. Ne mai spune că are alune, deşi are doar aromă. Oare ce este inăuntru?



CE BEM, CE MĂNCĂMÂ
Pe etichetă ne spune că este iaurt, deşi nu are caracteristicile acestuia. Ne mai spune că are alune, deşi are doar aromă. Oare ce este inăuntru?

Vegetarienii ar trebui să evite produsul analizat: "Satino desert" Bakoma. Are in compoziţie gelatină de porc, dar acest lucru nu este evidenţiat nicăieri pe etichetă. Se specifică doar pe lista de ingrediente, cu litere foarte mici. Celelalte ingrediente specificate sunt: "lapte pasteurizat, smăntănă 15%, zahăr, cacao, substanţe de ingroşare: amidon modificat (unul dintre E 1420, E 1440, 1451, 1404), gelatină de porc alimentară, caragen E 407, făină de roşcove E 410 (gumă carruba), emulgatori: E 472 c (esteri glicerici ai acidului citric cu acizi graşi ), E 473 (esteri zaharozei cu acizi graşi), aromă".

Valorile nutritive pentru "100 g de iaurt" sunt: "valoarea energetică: 402,6 kj/96,2 kcal, proteine 2,3 g, glucide 15 g, grăsime 3 g".


ANALIZĂ. Specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare ne spune că produsul face parte din categoria deserturilor, pe bază de lapte pasteurizat, nefermentat cu microfloră lactică şi neavănd o compoziţie specifică iaurturlui, deşi pe etichetă valorile nutritive sunt date la 100 de grame de iaurt! De asemenea, produsul are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat, periculoase pentru pancreasul endocrin. Proteinele sunt reprezentate de proteinele laptelui, dar şi de cele colagenice cu valoare biologică foarte scăzută din gelatina de porc. Produsul mai conţine o serie de aditivi alimentari cu efect de ingroşare şi emulsifiere, iar aroma este artificială şi o mimează pe cea de alune.   Â

Desertul mai conţine şi o altă sursă de zaharuri polimerice de tipul amidonului chimizat - unul dintre E-urile: E 1440, E 1420 etc. a cărora metabolizare nu este bine cunoscută. Conţine de asemenea grăsimi de origine animală saturate (smăntănă) care nu sunt sănătoase.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, diabeticilor, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, renalilor, hepaticilor, celor suferinzi de cancer, afecţiuni dermatologice, celor cu boli neurodegenerative, suferinzilor de artrite, artroze, poliartrite-reumatoide, ne spune profesorul Mencinicopschi.

×
Subiecte în articol: bun de consum