x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Diabetici păcăliţi

Diabetici păcăliţi

de Cristina Andreea Calin    |    03 Aug 2007   •   00:00
Diabetici păcăliţi

CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Prin ingredientele pe care le are, acest produs nu face decăt să pericliteze sănătatea consumatorilor, chiar şi a diabeticilor, cărora li se adresează.


CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Prin ingredientele pe care le are, acest produs nu face decăt să pericliteze sănătatea consumatorilor, chiar şi a diabeticilor, cărora li se adresează.

Crema de alune Sly Diet prin ingredientele pe care le are incearcă să păcălească consumatorul. Se numeşte Sly Diet - imprimăndu-i ideea că il ajută la păstrarea siluetei. Mai mult, producătorul sugerează ideea că este bun pentru diabetici. Ingredientele de pe etichetă sunt următoarele: "indulcitori (maltitol E 965, zaharină E 954), pudră de cacao, grăsime vegetală hidrogenată, lapte praf degresat, zer pudră, pastă de alune de pădure (1%), emulgator (lecitină E 322), vanilină, aromă natural identică de alune".

Producătorul oferă şi eticheta nutriţională: "hidraţi de carbon 48,9g/100g (din care maltitol/ maltitol 23g/100g), proteine 8,6g/100g; grăsimi 34,8g/100g, valoarea energetică 506,4 kcal/100g"

Tot de pe etichetă aflăm că produsul este "util in regimul alimentar al bolnavilor de diabet zaharat echilibrat (prin inlocuirea de hidraţi de carbon din dietă) şi in dietele hipoglucidice" şi că la un consum excesiv se pot produce efecte laxative.


ANALIZĂ. Produsul are un profil nutriţional dezechilibrat cu un exces de lipide reprezentate in special de grăsimi vegetale hidrogenate (margarine) periculoase pentru sănătate, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Crema conţine indulcitori de tip polioli (maltitol) calorigeni şi indulcitori chimici de sinteză acalorigeni (zaharină), avănd o densitate calorică globală foarte ridicată —506,4 kcal/100g. Conţine vanilină artificială şi alte arome artificiale care mimează aroma de alune.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hepatice, renale, neurodegenerative, cu status proinflamator sistemic, bolnavilor de afecţiuni pulmonare, astmaticilor, celor cu afecţiuni dermatologice, dar şi persoanelor sănătoase care doresc să işi menţină o stare de sănătate bună. Deşi partea de indulcitori conţinută de cremă ar putea constitui o recomandare pentru diabetici, conţinutul ridicat de grăsimi hidrogenate o face neindicată şi acestora. Cu atăt mai mult produsul nu este indicat persoanelor care vor să-şi menţină o stare de normo-ponderalitate (siluetă).

×
Subiecte în articol: bun de consum