x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dieta contra colesterolului

Dieta contra colesterolului

de Steluta Indrei    |    04 Sep 2008   •   00:00
Dieta contra colesterolului

RECOMANDARE ● Alimente-medicament: ulei de măsline, soia, fructe, legume, migdale, peşte
Uleiul de măsline, soia, fulgii de ovăz şi de orz, fructele şi legumele, migdalele, ouăle, carnea de pui şi peştele scad colesterolul mai bine decît medicamentele. Aşa susţin cercetătorii de la Universitatea din Toronto care au pus la punct un regim bazat pe aceste alimente. 



RECOMANDARE ● Alimente-medicament: ulei de măsline, soia, fructe, legume, migdale, peşte
Uleiul de măsline, soia, fulgii de ovăz şi de orz, fructele şi legumele, migdalele, ouăle, carnea de pui şi peştele scad colesterolul mai bine decît medicamentele. Aşa susţin cercetătorii de la Universitatea din Toronto care au pus la punct un regim bazat pe aceste alimente.  

Portfolio Eating Plan este numele dietei inventate la Universitatea din Toronto. Această dietă cuprinde mai multe alimente hipocolesterolemiante: ulei de măsline, soia, fulgi de ovăz şi de orz, toate fructele şi legumele, migdale, ouă, carne de pui şi peşte. Regimul a fost testat de 55 de femei şi de bărbaţi cu vîrsta medie de 59 de ani. Participanţii prezentau niveluri crescute ale colesterolului rău (LDL colesterol). Rezultatele testelor, publicate recent în revista de specialitate American Journal of Clinical Nutrition, arată că după un an, persoanele care au respectat întocmai regimul prescris de medici au reuşit să reducă nivelul colesterolului pînă la valori normale. Chiar şi cei care au mai avut mici abateri de la regim au beneficiat de scăderea cu 20% a colesterolului rău.

STUDIU. Dr Cyril Kendall, coautor al studiului, a declarat că “reducerea colesterolului depinde de conştiinciozitatea cu care pacienţii au urmat dieta propusă de noi. Cei care au mîncat numai alimentele cuprinse în program au reuşit să-şi normalizeze nivelul colesterolului fără a fi nevoiţi să apeleze la medicamente. Trebuie ştiut că Portfolio Eating Plan este un regim echilibrat care poate fi ţinut toată viaţa, întrucît este alcătuit din alimente de origine vegetală, dar şi din carne de pui, peşte, ouă”.  
De ce programul nutriţional Portfolio Eating Plan are efecte de scădere a colesterolului? Principalul rol îl au acizii graşi omega 3 şi omega 9 şi antioxidanţii care se găsesc din belşug în alimentele pe care se bazează dieta. Să vedem pe rînd proprietăţile acestor alimente.

Uleiul de măsline este un adevărat medicament natural pentru inimă şi pentru vasele de sînge. Aceasta datorită acizilor graşi omega 9, vitaminelor A şi E, mineralelor care împiedică depunerile de colesterol pe vasele de sînge. Atenţie! Numai uleiul de măsline presat la rece are aceste proprietăţi. Soia, considerată un aliment sfînt în China, are efecte cardioprotectoare, mai ales asupra femeilor după menopauză. Vitamina E şi izoflavonele din soia sînt cele care protejează inima. Fulgii de ovăz şi de orz contribuie la scăderea colesterolului datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare. Tot fibrele alimentare, dar şi vitaminele şi mineralele din fructe şi legume fac din acestea adevărate arme de luptă împotriva colesterolului. Un rol deosebit în scăderea colesterolului îl au migdalele. Pentru că sînt foarte bogate în vitamina E, un antioxidant puternic care protejează vasele de sînge. Cît despre peşte, cercetătorii afirmă cu siguranţă că este cel mai bogat în acizi graşi omega 3, motiv pentru care este indispensabil în dieta de scădere a colesterolului.

Valori

Colesterolul total este format din două fracţiuni: HDL colesterol – fracţiunea cu densitate înaltă sau colesterolul bun care distruge depozitele de grăsimi de pe vasele de sînge; LDL colesterol – fracţiunea cu densitate joasă sau colesterolul rău, periculos pentru sănătate fiindcă determină depunerea grăsimilor pe vase. Nivelul colesterolului total nu trebuie să depăşească 190 mg/dl. Colesterolul rău trebuie să fie sub 115 mg/dl, iar colesterolul bun – peste 40 mg/dl.

×