Beţi zilnic iaurt sau kefir şi veţi fi apăraţi de viroze respiratorii
în această toamnă. Iaurtul şi kefirul conţin probiotice, bacterii ce
stimulează imunitatea.
Un studiu efectuat la Universitatea Kiel (Germania) arată că iaurtul şi
kefirul cu probiotice întăresc bariera de apărare a organismului,
prevenind răcelile şi gripa. 70% din sistemul imunitar se găseşte la
nivelul intestinului. Aici trăiesc peste 1.000 de specii de bacterii
sănătoase care ţin piept microbilor. "În mod natural, bacteriile
sănătoase se găsesc în intestinul nostru încă din primele zile de
viaţă. În timp, dieta dezechilibrată distruge aceste bacterii, iar
microflora sănătoasă creată de ele este înlocuită cu o microfloră
nesănătoasă, de putrefacţie. Pentru a distruge microflora de
putrefacţie şi a ne întări sistemul imunitar trebuie să mâncăm zilnic
iaurturi îmbogăţite cu bacterii probiotice", ne sfătuieşte prof. dr
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări
Alimentare. Stresul, oboseala ne fac mai sensibili în faţa virozelor
respiratorii. Dacă însă ne începem dimineaţa cu o porţie de iaurt, vom
fi mai rezistenţi la stres şi la viroze. Este posibil să răcim chiar şi
după o cură cu iaurturi probiotice. În aceste cazuri însă, simptomele
vor fi mai blânde, iar răceala va dura mai puţin, ne asigură
cercetătorii de la Universitatea Kiel. Bacterii probiotice se găsesc de
asemenea în unele sortimente de brânză cu pastă moale. Persoanele
cărora nu le plac iaurturile, kefirul sau brânzeturile pot să ia
suplimente nutritive cu probiotice. Suplimentele trebuie luate însă
doar cu sfatul medicului.
Termen de valabilitate
Atunci când alegem un iaurt probiotic trebuie să fim atenţi la termenul
de valabilitate. Kefirul, iaurturile probiotice au termen de
valabilitate şapte-opt zile. În iaurturile cu termen de valabilitate de
două-trei săptămâni au fost adăugaţi conservanţi care au omorât
bacteriile probiotice. Pentru a fi eficiente, bacteriile probiotice –
Lactobacillus bulgaricus, Streptococus termophilus, Bifidobacterium –
trebuie să fie vii pe toată durata de valabilitate a iaurtului sau
kefirului. "Pe lângă stimularea imunităţii şi îmbunătăţirea digestiei,
iaurturile probiotice au proprietatea de a scădea colesterolul,
datorită bacteriilor care intervin în metabolismul grăsimilor", arată
prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Lactoză
Bacteriile probiotice din iaurt transformă lactoza în zaharurile
componente, astfel încât persoanele care suferă de intoleranţă la
lactoză pot mânca iaurt. Proteinele din lapte sunt descompuse în
timpul fermentării, iaurtul obţinut din acest lapte este uşor de
digerat.