x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet DIETĂ - Iaurturile şi imunitatea

DIETĂ - Iaurturile şi imunitatea

de Georgeta Licsandru    |    10 Oct 2008   •   00:00
DIETĂ - Iaurturile şi imunitatea

Beţi zilnic iaurt sau kefir şi veţi fi apă­­raţi de viroze respiratorii în această toam­­nă. Iaurtul şi kefirul conţin probioti­ce, bacterii ce stimulează imunita­tea.

Un studiu efectuat la Universitatea Kiel (Germania) arată că iaurtul şi kefirul cu probiotice întăresc ba­riera de apărare a organismului, prevenind răcelile şi gripa. 70% din sistemul imunitar se găseşte la nivelul intestinului. Aici trăiesc peste 1.000 de specii de bacterii sănătoase care ţin piept microbilor. "În mod natural, bacteriile sănă­toa­se se găsesc în intestinul nostru încă din primele zile de viaţă. În timp, dieta dez­e­chi­­librată distruge aceste bacterii, iar mi­croflora sănătoasă creată de ele este în­lo­cui­tă cu o microfloră nesănă­toa­să, de pu­tre­facţie. Pentru a distruge microflora de putrefacţie şi a ne întări sistemul imunitar trebuie să mâncăm zilnic iaurturi îm­bo­găţite cu bacterii probiotice", ne sfă­tu­ieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimen­tare. Stresul, oboseala ne fac mai sensibili în faţa virozelor respiratorii. Dacă însă ne începem dimineaţa cu o porţie de iaurt, vom fi mai rezistenţi la stres şi la viroze. Este posibil să răcim chiar şi după o cură cu iaurturi probiotice. În aceste cazuri însă, simptomele vor fi mai blânde, iar răceala va dura mai puţin, ne asigură cercetătorii de la Universitatea Kiel. Bacterii probiotice se găsesc de asemenea în unele sortimente de brânză cu pastă moa­le. Persoanele cărora nu le plac iaurturile, kefirul sau brânzeturile pot să ia suplimente nutritive cu probiotice. Suplimentele trebuie luate însă doar cu sfatul medicului.

Termen de valabilitate

Atunci când alegem un iaurt probiotic trebuie să fim atenţi la termenul de valabilitate. Kefirul, iaurturile probiotice au termen de valabilitate şapte-opt zile. În iaurturile cu termen de valabilitate de două-trei săptămâni au fost adăugaţi conservanţi care au omorât bacteriile pro­biotice. Pentru a fi eficiente, bacteriile pro­biotice – Lactobacillus bulgaricus, Streptococus termophilus, Bifidobacte­rium – trebuie să fie vii pe toată durata de valabilitate a iaurtului sau kefirului. "Pe lângă stimularea imunităţii şi îmbunătăţirea digestiei, iaurturile probiotice au proprietatea de a scădea colesterolul, datorită bacteriilor care intervin în metabolismul grăsimilor", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Lactoză

Bacteriile probiotice din iaurt transfor­mă lactoza în zaharurile componente, astfel încât persoanele care suferă de in­to­leranţă la lactoză pot mânca iaurt. Pro­teinele din lapte sunt descompuse în timpul fermentării, iaurtul obţinut din acest lapte este uşor de digerat.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă probiotice