x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Din resturi de pasăre

Din resturi de pasăre

de Cristina Andreea Calin    |    18 Feb 2008   •   00:00
Din resturi de pasăre

CE BEM, CE MÅNCÅM ● Curcanul apare doar în denumirea produsului
Parizerul de curcan de la "fabrica de mezeluri Diavist" este un produs aparte. Pe ambalaj scrie cu litere mari "Am ales calitatea". Dacă vreţi să faceţi şi dumneavoastră acelaşi lucru, cumpăraţi altceva!


CE BEM, CE MÅNCÅM ● Curcanul apare doar în denumirea produsului
Parizerul de curcan de la "fabrica de mezeluri Diavist" este un produs aparte. Pe ambalaj scrie cu litere mari "Am ales calitatea". Dacă vreţi să faceţi şi dumneavoastră acelaşi lucru, cumpăraţi altceva!


Produsul analizat se numeşte "parizer de curcan". Pe etichetă numele acestei păsări nu apare nicăieri. Ingredientele enumerate sunt: "Carne dezosată mecanic (MDM), piele pasăre, şorici, proteină vegetală, amidon, sare, antioxidanţi (izoascorbat de sodiu E 301, acid citric E 330), stabilizatori (polifosfat de sodiu E 452 i şi potasiu E 452 ii), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), dextroză, condimente, conservant – nitrit de sodiu E 250, colorant, acid carminic E 120".


ANALIZÅ. Produsul nu are etichetă nutriţională, dar din compoziţia acestuia rezultă că are un profil nutriţional dezechilibrat, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Producătorul şi-a denumit produsul "parizer de curcan", mizând pe faptul că astfel poate fi conceput ca fiind din categoria celor de calitate. Carnea de curcan are un nivel al colesterolului scăzut, fiind indicată în curele de slăbire. Nu este cazul acestui produs, unde curcanul nu apare decât în denumire.  


FÅRÅ VALOARE. Nici unul dintre ingrediente nu are valoare biologică, produsul conţinând proteine de foarte slabă valoare biologică, MDM provenind din specii animale neprecizate, piele de pasăre fără indicarea speciei, bogată în proteine colagenice fără valoare nutritivă, dar cu conţinut ridicat de colesterol. Peste toate acestea se mai adaugă şi şorici (piele de porc), de asemenea, cu valoare nutriţională extrem de scăzută (proteină colagenică), şi o serie de aditivi alimentari care dezechilibrează şi mai mult profilul nutriţional, perturbând balanţa calciu-fosfor printr-un aport mare de fosfaţi şi care nu permit fixarea calciului în oase. Produsul conţine şi surse ascunse de sare.

Printre aditivi găsim şi potenţiatorul de gust E 621 cu potenţial neurotoxic. Alte efecte ale monoglutamatului de sodiu sunt dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie artificială. Toate aceste simptome corespund "sindromului bucătăriei chinezeşti". Colorantul E 120, acid carminic, poate provoca alergii, rinite, astm, erupţii cutanate. Pentru ca parizerul să aibă o culoare cât mai aproape de cea a cărnii proaspete, s-a utilizat şi conservantul nitrit de sodiu. Acest aditiv este considerat de lumea oamenilor de ştiinţă ca fiind cancerigen.


CONCLUZII. Produsul care nici măcar nu poate atesta originea cărnii de curcan, aşa cum apare pe ambalaj, din cauza compoziţiei sale nu este indicat a fi consumat, conchide specialistul nostru.


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia,pentru a fi "analizată"de specialistul nostru.

×
Subiecte în articol: bun de consum