x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Discutii si dispute - Problema Ordinului 100 nu a fost rezolvata

Discutii si dispute - Problema Ordinului 100 nu a fost rezolvata

de Cristina Andreea Calin    |    27 Feb 2007   •   00:00
Discutii si dispute - Problema Ordinului 100 nu a fost rezolvata

Conferinta organizata de Mediafax se dorea a fi o intalnire in care principalii actori din industria alimentara sa discute despre standardele europene pentru acest domeniu. Aceasta s-a transformat intr-o continuare a disputei intre ANSVSA si Patronate.

Monopolul asupra discutiei a fost castigat repede de Marian Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Siguranta Alimentelor (ANSVSA), si reprezentantii patronatelor din industria alimentara. Punctul fierbinte a fost Ordinul 100, prin care li se cere sa plateasca operatorilor din domeniu controlul facut la firmele lor. Aurel Popescu, presedintele Rompan, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, si Mihai Dumi-triu, presedintele Patronatului crescatorilor de ovine, au facut front comun si au incercat sa il convinga pe Avram sa renunte la Ordinul 100. Acesta a tinut sa explice audientei ca ANSVSA a facut o treaba foarte buna in ultimul timp, reusind sa identifice si sa inchida acele unitati alimentare ce nu corespund normelor Uniunii Europene, explicand ca "rezultatele noastre sunt mult mai bune decat cele obtinute in Bulgaria, Ungaria sau Polonia".

DISENSIUNI. Aurel Popescu a tinut insa sa precizeze ca industria alimentara din Romania reprezinta printre ultimele preocupari ale autoritatilor. "La noi nu s-a dat importanta industriei alimentare. Aceasta poate aduce un aport extraordinar, dar in Ministerul Agriculturii nu mai exista nici macar un serviciu care sa se ocupe de industria alimentara", a spus acesta. De aceea poate exista si acest conflict intre autoritati si patronatele din industria alimentara. Mai mult, Mihai Dumitriu spune ca "legislatia UE nu este draconica sau nefericita, rau este faptul ca este insotita de un pachet legislativ romanesc care incurca lucrurile, care lasa loc de dat cu capul". Toate problemele ridicate s-au axat in jurul Ordinului 100, pe care patronatele il cer de urgenta abrogat. Fie ca s-a discutat despre colaborarea dintre ANSVSA si patronate, fie ca s-a discutat despre legislatie, s-a revenit mereu la acelasi subiect fierbinte.

Jean Valvis a fost cel care a adus o unda de speranta pentru industria alimentara. "In Romania avem 4.545.500 de hectare de pasuni ecologice, in timp ce francezii si spaniolii au putin peste 3 milioane", a spus omul de afaceri. De aceea Valvis a sugerat ca brandul Romania sa se axeze pe produsele BIO, pentru care avem si terenul, si oamenii pregatiti, iar in UE aceste produse sunt cu 100%-150% mai scumpe decat cele obisnuite. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a spus insa despre ceea ce trebuie sa tinem cont in final: "Sanatatea publica este parte integranta a sanatatii unui popor".

×
Subiecte în articol: bun de consum