Alexandru este un copil curios, cu ochi vioi şi minte ageră. Îi e suficient să vadă o imagine sau să audă o informaţie care îl interesează, că a şi memorat-o. Băiatul s-a născut la 7 luni. “A avut două kilograme. Era micuţ. Dar, după o săptămână de stat în maternitate, am ajuns acasă. Nu se întrezărea nici un fel de problemă. A fost bine”, povesteşte mama lui Alexandru, Lavinia Neagu. Abia după un an şi jumătate, femeia, asistent medical la secţia de Ortopedie, a constatat cum în spatele copilului, între omoplaţi, pe partea dreaptă, paralel cu coloana vertebrală, se formase o umflătură. Copilul nu lua mai deloc în greutate.
Tot ce se chinuia să mănânce într-o jumătate de oră vomita în câteva secunde. “Era foarte slab, abia dacă se ţinea pe picioare, deşi el începuse să meargă. Am mers de urgenţă cu el la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală. Medicii i-au pus pe loc diagnosticul: scolioză congenitală dorso-lombară.” Şi i-au recomandat mamei să-i cumpere băiatului corset şi să meargă cu el la recuperare medicală. “De când am aflat, de ani întregi, facem kinetoterapie. Am umblat prin multe spitale, am fost şi la Bucureşti, şi în Slatina. Până la urmă am optat pentru spitalul de lângă locuinţa noastră, din Slatina. O lună facem naveta, zi de zi, la spital, iar în luna următoare lucrez eu cu el acasă”, spune mama lui Alexandru chinul prin care trece fiul ei care la sfârşitul acestei luni împlineşte 7 ani.
Copilul cu ochi albaştri adeseori se întristează. E de-ajuns ca un copil să se uite câş la cocoaşa care i s-a format în spate şi să-i spună cu răutate “piticanie”. De pe la începutul verii nu o mai slăbeşte pe mama lui cu întrebările: “Da’ de ce Dumnezeu mi-a dat această boală? Da’ de ce am rămas mic de înălţime?”. Mama îşi ascunde lacrimile. Dacă îşi doreşte ceva pe lumea asta e să-şi vadă copilul scăpând de boala care îi înconvoiază spatele şi oasele şi face ca organele interne să se chircească şi să nu se mai poată dezvolta normal.
Din cauza bolii, are probleme respiratorii, e de ajuns să urce câteva trepte şi imediat oboseşte. Nu poate alerga, nu se poate juca cu copiii, pentru că nu prea poate să ţină pasul cu ei. Are probleme şi cu inima. Ba, mai mult, analizele medicale au arătat că băiatului “îi lipseşte o genă care ar trebui să împiedice formarea de infecţii şi de tumori benigne. Această afecţiune genetică se numeşte neurofibromatoză”, explică mama lui Alexandru prin ce este nevoit să treacă cel mic. Alexandru degeaba stă încins de ani întregi cu corsetul recomandat de medici.
Progrese nu se văd. A ajuns ca la vârsta de 7 ani să aibă un metru înălţime, la fel ca prichindeii de 4-5 ani, şi 17 kilograme. “Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu mi-au spus că ei pot interveni chirurgical, numai că va trebui să aşteptăm până va creşte, până va ajunge la vârsta de 12-14 ani, chiar 18 ani, când oasele nu vor mai creşte. Practic, procedura clasică pe care doctorii o fac este să implanteze două tije fixe, paralele cu coloana vertebrală. Este dureroasă intervenţia şi trebuie repetată, pentru că tijele rămân mici”, spune Lavinia Neagu.
A fost de-ajuns să audă la televizor de intervenţia chirurgicală pe care o efectuează profesorul Burnei de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti. A aflat de la dânsul cum copilului i se poate implanta un dispozitiv, fără să se umble pe coloană. “Cele două tije care i-ar fi implantate se prind între bazin şi coaste şi din şase în şase luni se măresc aceste tije, adică lungimea lor se poate modifica, în aşa fel încât spatele să se poată îndrepta, iar organele îşi pot face loc pentru a se dezvolta aşa cum trebuie.” Mama lui Alexandru are speranţa că Dumnezeu îi va ajuta să răzbească. Dispozitivul VEPTER de care are nevoie Alexandru costă însă 50.000 de euro. Enorm pentru salariile lor mici. Dispozitivul se poate achiziţiona din Timişoara şi acesta ar fi şansa ca băiatul de 7 ani să poată ajunge să aibă o copilărie frumoasă.
Să punem mână de la mână!
Pentru cei care vor să-l ajute pe Alexandru să poată face operaţia care i-ar îmbunătăţi viaţa, pe numele tatălui, Neagu Gheorghe, la Raiffeisen Bank, s-au deschis următoarele conturi:
– în lei: RO95RZBR0000060011549443;
– în euro: Roo2RZBR0000060012896022.