x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet E965, indulcitor bun

E965, indulcitor bun

de Nicoleta Catana    |    24 Noi 2007   •   00:00
E965, indulcitor bun

Maltitolul este unul dintre edulcoranţii de sinteză care au fost recomandaţi ca fiind GRAS (Generally Recognised as Safe - acceptat in mod general ca fiind sigur pentru consum) din partea mai multor foruri de specialitate.


Maltitolul este unul dintre edulcoranţii de sinteză care au fost recomandaţi ca fiind GRAS (Generally Recognised as Safe - acceptat in mod general ca fiind sigur pentru consum) din partea mai multor foruri de specialitate.

Maltitolul (E 965) este un edulcorant care face parte din familia indulcitorilor cunoscuţi ca polioli, obţinut prin hidrogenarea maltozei rezultate din amidon. Formula sa chimică este C12H24011. Â


UTILIZARE. E 965 se foloseşte la prepararea ciocolatei, pentru prăjiturile dietetice şi pentru fructele uscate, dar ca şi inlocuitor al zahărului. Maltitolul este cu 90% mai dulce decăt zahărul, lăsănd un gust plăcut in gură, motiv pentru care poate fi folosit şi singur, fără a fi combinat cu alţi indulcitori. Maltitolul este preferat de cei din industria alimentară pentru că are o remarcabilă stabilitate termică şi chimică. E 965 nu reacţionează ca aminoacizi şi nu dă reacţii Maillard. E 965 nu este numai un substituit al zahărului, dar inlocuieşte şi grăsimile, intrucăt oferă o textură cremoasă produselor alimentare. Siropul de maltitol, E 965i, este compus in principal din D-maltitol, D-sorbitol, oligo şi polizaharide hidrogenate.


EFECTE. Unul dintre efectele maltitolului asupra organismului este favorizarea apariţiei tulburărilor gastrointestinale. Există totuşi şi un aspect pozitiv. Comparativ cu alţi edulcoranţi de sinteză, E 965 nu este cancerigen. Studiile au arătat că poate fi utilizat in dietele de slăbit, maltitolul avănd 2,1 calorii/gram faţă de zahăr, care are 3,2 calorii/gram. Acesta reduce riscul creşterii glucozei din sănge, ceea ce face din acest indulcitor unul recomandabil pentru diabetici. Maltitolul nu afectează dantura, intrucăt nu este transformat in acizi in cavitatea bucală. Folosit in exces insă, poate avea efecte laxative.

×
Subiecte în articol: bun de consum