Sunt mulţi aceia care cred că nu poţi avea şi bani, şi fericire în acelaşi timp şi că a fi credincios presupune a fi sărac. Pentru a trăi în armonie însă este firesc să căutăm împlinirea atât în aspectele materiale, cât şi în cele spirituale. Fiecare dintre ele are ceva de oferit şi ne ajută să experimentăm viaţa cu tot ce ne aduce ea. Când echilibrul dintre cele două este distrus, apar probleme diverse, de la cele financiare şi până la cele sufleteşti.
Sunt mulţi aceia care cred că nu poţi avea şi bani, şi fericire în acelaşi timp şi că a fi credincios presupune a fi sărac. Pentru a trăi în armonie însă este firesc să căutăm împlinirea atât în aspectele materiale, cât şi în cele spirituale. Fiecare dintre ele are ceva de oferit şi ne ajută să experimentăm viaţa cu tot ce ne aduce ea. Când echilibrul dintre cele două este distrus, apar probleme diverse, de la cele financiare şi până la cele sufleteşti.
Sufletul îşi doreşte să cunoască bucuria în diferite moduri şi de aceea toate căile sunt bune pentru împlinire, fie că sunt materiale sau spirituale, căci Dumnezeu (care e sursa sufletului) este tot ceea ce există, exprimat în diverse forme, de la aceea a spiritului şi până la aceea a banilor.
OBSTACOLE
A te limita şi a-ţi pune obstacole singur (mental) într-unul dintre aspecte poate produce suferinţa sufletului tău, căci el vrea să trăiască mereu starea de fericire. "A te limita" înseamnă pentru unii a gândi, de exemplu, că n-ar putea avea vreodată ceea ce îşi doresc sau că nu au capacitatea de a atrage în viaţa lor banii, dragostea sau norocul la care visează. "A te limita" singur mai înseamnă să crezi în viitorul tău pesimist, să fii sigur că numai ceilalţi au noroc şi tu nu că numai unii au bogăţie, cei ca tine nu, sau să vezi negativul şi defectele în oricine şi în orice.
Cu o astfel de gândire e şi normal că nu poţi atrage binele în viaţa ta, căci măsura în care gândeşti pozitiv îţi defineşte starea de fericire.
Ăsta e însă doar un fel de a gândi negativ. Un alt fel de a atrage nefericirea este şi tiparul de ataşament. Tot ceea ce te sperie că îţi va fi luat va dispărea în ultimă instanţă, fiindcă te concentrezi atât de puternic mental pe lipsa lui din teama de a nu-l pierde, încât asta vei atrage. Toată forţa şi puterea ta fiind axate pe lipsă, şi nu pe belşug, pe ataşament, şi nu pe detaşare, vor rezona perfect cu lucrul la care te gândeşti şi universul îţi va crea situaţii care să îţi confirme că "de ce ţi-e teamă nu scapi" . Spre exemplu, când te ataşezi puternic de bogăţia ta, e posibil să fii păgubit deseori sau să pierzi sume mari, tot aşa cum o persoană care se gândeşte constant că partenerul său e infidel în final va experimenta această stare a trădării în dragoste, spunându-şi "era de aşteptat aşa ceva!" . Da, era de aşteptat, pentru că această persoană aştepta în fiecare zi dovezi că ar putea fi înşelată.
PESIMISM
Cu alte cuvinte, atunci când ne uităm mai ales la aspectele negative ale noastre sau ale celorlalţi, numai pe acestea ne concentrăm atenţia şi atragem evenimente corespunzătoare acestei vibraţii. Şi apoi ne mirăm că lucrurile nu funcţionează benefic. Dar dacă la rădăcina lor nu a fost sădit nimic pozitiv, cum ar putea răsări ceva bun? E ca şi cum am vrea să punem într-o vază cu apă veche o floare proaspătă şi frumoasă şi constatăm că ea nu a supravieţuit prea mult, dar asta era firesc, fiindcă mai întâi trebuia schimbată apa (percepţia).
De aceea, gândurile pe baza cărora ne conducem acţiunile ne duc în anumite direcţii în viaţă şi nimeni nu e răspunzător pentru felul în care alegem să o trăim decât noi. Avem toată puterea dăruită de Dumnezeu pentru a ne transforma viaţa după dorinţă, chiar dacă nu suntem conştienţi de asta.
Forţa de a crea şi a ne schimba viitorul e sădită în fiecare dintre noi. Diferenţa între cei "cu noroc" şi cei "fără noroc" este însă doar de percepţie. Aşa cum scria R. Kiyosaki, depinde din ce tată te naşti – bogat sau sărac, pentru că filozofia de viaţă a unuia e complet diferită de a celuilalt şi ea va constitui tiparul tău fundamental de gândire şi acţiune pentru viitor (dacă nu cumva vrei să acţionezi total împotriva sa).
Dar nu trebuie să uităm că, indiferent de câte plăceri materiale şi-ar putea face un om, dacă nu se simte fericit, degeaba îşi atinge aceste ţeluri.
Am întâlnit oameni fericiţi doar pentru că simţeau asta din adâncul inimii lor, fără a li se întâmpla nimic neobişnuit, tot aşa cum am întâlnit şi mulţi nefericiţi care aveau tot ce îşi puteau dori material sau afectiv şi totuşi căutau în continuare starea de bine pe care nu o atinseseră niciodată în inimă. Ei o căutau însă în afara lor.
FERICIRE
Împlinirea vine întotdeauna dinăuntru, adică satisfacţia şi fericirea sunt sentimentele emise de inima noastră. Care inimă, dacă e închisă, nu poate simţi mai nimic, oricât s-ar strădui proprietarul ei să o facă fericită.
Ca să îţi deschizi însă inima trebuie să ai curaj. Curajul de a iubi şi de a primi iubirea celorlalţi, adică de a trăi complet, aşa cum e viaţa, de a o experimenta total, ştiind că dincolo de prejudecăţi toţi suntem perfecţi pe dinăuntru.
Aşadar, când alegi să visezi la binele tău deschide-ţi inima. Nu o închide din teama de a nu fi rănită. Nu refuza abundenţa pe care universul ţi-o trimite sub diverse forme. Poate nu îţi place pachetul în care vine, dar conţinutul e întotdeauna pozitiv. Şi fii fără teamă când îţi doreşti ceva, căci teama atrage lipsa şi ghinioa-nele. Ai încredere în extraordinara putere pe care ai primit-o în dar de la divinitate şi crede cu certitudine că reuşeşti ceea ce îţi propui. Dar mai ales nu te bloca în principii de genul "eu nu am nevoie de prea mulţi bani", "eu mă mulţumesc şi cu un trai decent" sau "mă simt vinovat dacă am prea mult", căci din ceea ce tu ai şi îţi prisoseşte poţi dărui şi altora. Cu cât ai tu mai mult, cu atât vor avea şi ei mai multe de primit din partea ta.
Şi nu te gândi că Dumnezeu nu îţi dă tot ceea ce îţi doreşti. Tu eşti cel care nu îţi dăruieşti totul, pentru că pui obstacole în mintea ta. Dumnezeu îţi oferă tot binele pe care tu îl vezi posibil. Portiţa prin care tu primeşti binele lui e percepţia ta. Cu cât eşti mai liber de tipare negative, cu atât portiţa de primire e mai largă.
Apoi, e important să ştii că a avea mai multă sau mai puţină credinţă în Dumnezeu nu are nici o legătură cu a fi bogat sau sărac; poţi avea şi bogăţie, şi credinţă atât timp cât nu te ataşezi de averea ta materială, ca fiind suprema ta putere. Adevărata ta putere e forţa divină a sufletului tău. Tu eşti această forţă. Tu nu eşti bogăţia pe care o ai. Dar te poţi bucura de ea cu dragoste, căci Dumnezeu te vrea fericit.
"Gândurile legate de insuficienţă şi separare sunt cauza tuturor grijilor, lipsurilor, furiei, geloziei, competiţiei şi conflictelor".
Neale Donald Walsch
Îndemnuri biblice
După credinţa voastră, fie-vă vouă
Matei 9:29
Orice veţi cere în numele Domnului, vi se va da. V-am dat putere
Luca 10:29
Sărăcia şi ruşinea sunt de partea celui ce refuză învăţătura
Proverbe 13:18
Orice lucru veţi cere când vă rugaţi să credeţi că l-aţi primit deja şi îl veţi avea.
Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii
Proverbe 18:21
Ceea ce un om gândeşte, astfel este el
Proverbe 23:7
Tu vei hotărî un lucru şi el îţi va fi dovedit
Iov 22:28
Schimbaţi-vă prin înnoirea minţii voastre
Romani 12:2
Toate-i sunt cu putinţă celui ce crede
Marcu 9:23
Din cuvintele tale vei fi îndreptăţit şi tot din cuvintele tale vei fi osândit.
Cuvântul meu nu se întoarce la mine fără rod, ci se va împlini acolo unde este trimis.
Ce voiţi să vă facă vouă oamenii faceţi şi voi la fel.
Tot ce îmi dă mie Tatăl acum vine la mine.
Ioan 6:37
Sunteţi Dumnezei
Ioan 10:34
Eu şi Tatăl una suntem.
Averea celor bogaţi e cetate tare, dar sărăcia e pustiirea necredincioşilor
Proverbe 10:15
Sufletul liber să fie binecuvântat şi orice doreşte i se va da
Proverbe 11:25
Încolo fraţilor, câte sunt adevărate, câte sunt vrednice de cinste, câte sunt drepte, câte sunt curate, câte sunt vrednice de iubit, câte sunt vrednice de faimă, dacă există vreo virtute şi dacă este vreo laudă, pe acestea să le gândiţi
Filipeni 4:8
Citește pe Antena3.ro