x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Echilibrul alimentar în perioada Sărbătorilor Pascale și a epidemiei Covid-19

0
18 Apr 2020 - 11:01
Echilibrul alimentar în perioada Sărbătorilor Pascale și a epidemiei Covid-19

Cu ce ne confruntăm în această perioadă?

Cu ajutorul mass-media și a rețelelor de socializare s-au început mai multe campanii de responsabilizare a populației sau de educație privind măsurile cele mai bune pentru prevenirea răspândirii infecției respiratorii cauzate de Covid-19. De asemenea, există campanii de solidaritate, de utilizare rațională a resuselor și de asumare a deciziiilor legate de sănătate, așa cum este și proiectul realizat de UMF Carol Davila –”Asumă-ți să fii sănătos!”.  Unul dintre aspectele pozitive ale acestei epidemii este acela că permite instituțiilor, organizațiilor sau societăților competente să realizeze o educație în masă care poate conduce și la controlul altor boli pe termen lung. Este posibil ca, în perioada următoare, să observăm o scădere a numărului de cazuri de gripă, rinofaringite, tuberculoză, hepatită virală A, secundar conștientizării și aplicării corecte a măsurilor de igienă. De asemenea, este un moment bun să reflectăm asupra stilului de viață și asupra acelor necesități personale pentru care nu găsim niciodată timp.

Suprapunerea cu Sărbătorile Pascale deschide o fereastră spre meditație – suntem fortați de împrejurări să privim spre interior, și mai puțin la mesele îmbelșugate tradiționale sau la agitația exterioară. În România, 74% din populație consideră religia pe același loc cu identitatea națională, iar 21% merg la Biserică săptămânal (media țărilor din estul Europei fiind de 10%). Astfel, restricțiile afectează mai multe planuri.

Pe lângă problemele de ordin material (procurare hrană, apă), psihologice (teama de boală, neîncrederea în sistemul sanitar, stresul dat de insecuritatea locului de muncă), apar și cele morale legate de respectarea obiceiurilor religioase. Toate acestea duc la instabilitate emoțională, reglată uneori prin aport alimentar sau consum de alcool excesiv. Dificultățile sunt mai ușor acceptate de cei tineri, însă vârstinicii au reacții emoționale mult mai intense și au nevoie de suport, mai ales în condițiile în care au un sistem imunitar slăbit de alte boli asociate (imunodeprimare). Recomandările de mai jos vin ca un sprijin pentru păstrarea unui stil de viață sănătos și alegerea corectă a alimentelor în perioada următoare.

 

Ce înseamnă o imunitate bună?

Sistemul imunitar este una dintre cele mai complexe structuri ale corpului uman alături de rețelele de neuroni ale sistemului nervos. El are rolul de a se adapta prin celulele și moleculele pe care le produce (anticorpii) la toate agresiunile din mediul exterior. Sistemul imunitar are sarcina de a menține un echilibru cu totalitatea bacteriilor și virusurilor care trăiesc în sau pe suprafața corpului uman, numită microbiom. Numărul exact de virusuri care co-există cu celulele corpului nostru (virom) nu a putut fi calculat exact, dar probabil este de 10 ori mai mare decât numărul de bacterii. Coronavirusuri sau alți membri ale familiei Coronaviridae pun la încercare în permanență sistemul imunitar, de cele mai multe ori cauzând răceli banale.

 

Cum îmi pot influența imunitatea prin alimentație?

         Tot ceea ce introducem prin alimentație în intestinul subțire și gros va interacționa cu microbiomul local, ajutând procesul de digestie și îmbunătățirea imunității. Acele persoane care au o dietă echilibrată, cu un aport normal de macronutrienți (glucide, lipide, proteine) și micronutrienți- vitamine și minerale, se vor apăra mai bine de eventuale infecții.

Dacă alimentele sunt bine spălate și preparate corect termic, riscul de îmbolnăvire dat de virusuri și bacterii dăunătoare scade. Nu există date confirmate prin care să se suțină ipoteza conform căreia noul Coronavirus se poate transmite direct de pe ambalaje. Totuși, sunt informații că virusul poate rezista până la 3 zile pe suprafețe din materiale plastice sau oțel. Recomandarea este să nu introduceți în casă imediat toate cumpărăturile, ci să le lăsați câteva ore în afara casei dacă este posibil, sau puteți dezinfecta ambalajele. De aceea, impulsul de a cumpara mult dintr-odată nu este avantajos. Procurați minimul de alimente pentru o perioadă de maxim 3-4 zile. Încercați să nu petreceți prea mult timp în magazine, folosiți o listă de produse necesare și încercați să o urmați, reușind să evitați aglomerația de Sărbători din marile magazine.  

         Recomadările generale ale Organizației Mondiale a Sănătății, la care am adăugat câteva note legate de alimentația tradițională, sunt următoarele:

  -mâncați zilnic alimente neprocesate: fructe (4 porții), legume prospete (5 porții), nuci (15-20 g), 180 g cereale integrale (grâu, ovăz, porumb, orez), 160 g carne de calitate bună sau leguminoase (fasole, mazăre, năut) și cât mai variat.

-carnea roșie va fi preferată de 1-2 ori pe săptămână, iar carnea albă de 2-3 ori pe săptămână; pentru prepararea alimentelor tradiționale de tip sarmale folosiți o carne mai slabă și adăugați doar o lingură de ulei la 1 kg de compoziție.

-gătiți alimentele prin fierbere/coacere/grătar, dar nu un timp îndelungat pentru că își pierd vitaminele, evitați prepararea prin prăjire; introduceți varza la cuptor, nu o căliți în ulei.

-alegeți grăsimi nesaturate (pește, avocado, ulei de măsline, floarea soarelui) în favoarea celor saturate (unt, ulei de cocos sau palmier, brânzeturi).

-limitați gustările dulci și consumul de alimente crocante (chipsuri, alune, semințe) care dau o falsă senzație de calmare, mai cu seamă când sunteți la televizor.

-evitați să cumpărați gustări dulci sau sărate; încercați să serviți produsele de tip cozonac sau pască în prima parte a zilei și într-o cantitate moderată.

- limitați consumul de sare; atenție la murături și la brânzeturi.

- hidratați-vă cu 8-10 pahare de apă pe zi; evitați băuturile carbogazoase îndulcite; consumați alcool cu moderație (200 ml vin demi-sec la masă).

-evitați să comandați mâncare gătită, reducând astfel contactul cu persoane necunoscute și preparați mâncarea acasă; astfel puteți controla calitatea alimentelor.

 

Alte recomandări

Gestionați corect timpul: treziți-vă la aproximativ aceeași oră a dimineții și schimbați hainele ca și cum ați ieși din casă. Păstrați aceeași oră de somn seara. Dacă lucrați de acasă, așezați-vă la birou având o poziție corectă. Ridicați-vă la fiecare oră pentru a face câțiva pași prin casă.

Investiți în ceea ce merită: nu irosiți timpul mai mult de 5-10 minute pe canalele de știri. Alegeți surse credibile din rețelele de socializare, iar dacă ceea ce citiți sau auziți vă  provoacă teamă, disconfort sau foame, opriți sursa.

Activitate fizică: faceți câteva exerciții fizice dimineața la trezire sau seara, la distanță de 2 ore de ultima masă. Sunt recomandate exerciții de relaxare tip Yoga, Pilates, Tai-chi.

Rămâneți în relație cu familia și prietenii, comunicați telefonic despre problemele sau îngrijorările pe care le aveți. Nu ezitați să apelați medicul de familie, specialistul sau un psiholog deoarece mulți dintre ei acordă consulații telefonice și sunt dispuși să vă consilieze. Ne-am asumat cu toții jurământul și învățămintele lui Hipocrate fie că sunt împrejurăriri mai bune sau mai rele : ”medicul îngrijește, natura vindecă”.

 

Asistent Universitar Dr. Roxana Adriana Stoica

Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Departamentul 2,  Disciplina Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, INDNBM ”N C Paulescu”

Citeşte mai multe despre:   Covid-19

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas

Capcana în depresie: între însingurare şi sinucidere e doar un pas
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sunat de câțiva ani alarma: depresia se va întinde ca o molimă în toată planeta. După invazia virusului care dă boala COVID, depresia a cotropit mai zdravăn...

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata

UPDATE Cursa vaccinurilor anti COVD-19. Când vor fi gata
Marea Britanie intenționează să lanseze un vaccin anti COVID-19 până la mijlocul anului 2021. Este vorba de cel dezvoltat de Universitatea Oxford și Astra Zeneca, transmite Reuters. "Sper ca lansarea...

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia
Galerie Foto Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

De ce reapar eczemele exact în același loc?

De ce reapar eczemele exact în același loc?
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

Arnica: floare mică, mare utilitate!

Arnica: floare mică, mare utilitate!
Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

Durerea de stern: cauze posibile

Durerea de stern: cauze posibile
Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament

Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament
Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV

Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV
Herpesul genital este adesea cauzat de virusul herpes simplex (HSV) de tip 2. Dar HSV 1, responsabil pentru „herpesul la rece” poate fi, de asemenea, responsabil. Odată contractat, este imposibil să scapi de...

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima

Suplimentele alimentare nu vă protejează inima
Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba. Majoritatea acestor vitamine, minerale și...

Bâlbâiala necesită tratament precoce

Bâlbâiala necesită tratament precoce
Balbismul afectează 1% din populație, adică 600.000 de francezi și 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Este mai puțin o problemă de vorbire decât o tulburare de comunicare. Afectează de trei ori mai m...
Serviciul de email marketing furnizat de