x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Escherichia coli: Bacteria verii

Escherichia coli: Bacteria verii

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    27 Aug 2009   •   00:00

Problemele estivale ale alimentaţiei s-au înscris aproape identic pe aceeaşi orbită ca în anii anteriori, cu o singură diferenţă: campania media de prevenire a îmbolnăvirii din cauza noului virus AH1N1.



Spălatul pe mâini, strănutatul şi tuşitul în batistă de unică folosinţă şi aruncarea acesteia după folosire sunt sfaturi care pot ţine îmbolnăvirile la distanţă. Aşa cum a reuşit campania media pentru reducerea consumului de sare, zahăr şi grăsimi, aşa va reuşi şi această campanie să îi înveţe pe oameni să aplice bunele practici de igienă, pe care în mod normal ar trebui să le învăţăm din familie!

Cu toate acestea, ne ferim de virus şi cădem pradă unei bacterii - Escherichia coli. Acum două săptămâni, un grup de copii şi adulţi dintr-o tabără de pe litoral ajung la spital cu semne de toxiinfecţie alimentară. După efectuarea analizelor de laborator pe contraprobele alimentare se constată că vinovată este o bacterie, Escherichia coli, din brânza folosită ca ingredient pentru preparatul "Mămăliguţă cu brânză şi smântână". S-au luat măsuri de sancţionare, desigur, deşi ar fi fost mult mai utilă prevenţia, mai ales că este vorba despre vieţi.

Dar astfel de evenimente nedorite nu se întâmplă doar la noi. Peste Ocean, în iunie 2009, Nestle retrage de pe piaţă un lot întreg de semifabricate "ready-to-cook" de prăjiturele de ciocolată, ca urmare a deciziei Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor care a corelat consumul acestor produse cu o toxiinfecţie alimentară produsă de Escherichia coli, care a produs îmbolnăvirea a 72 de persoane din peste 30 de state.

Nedumerirea inspectorilor a fost cu atât mai mare, cu cât, după retragerea de pe piaţă a produselor, s-a constatat că tulpina de Escherichia coli găsită în produsele retrase nu era aceeaşi cu cea care provocase toxiinfecţia alimentară. După închiderea fabricii şi demontarea tuturor instalaţiilor s-au găsit două neconformităţi minore: una la un dispozitiv de degajare a aluatului de pe vasul mixerului şi una la o valvă care necesita o suprafaţă mai netedă pentru a uşura igienizarea.

Nici una din aceste neconformităţi nu erau însă corelate cu prezenţa acestei tulpini de Escherichia coli. De asemenea, nici după analizarea ingredientelor folosite în reţeta de fabricaţie nu s-au găsit indicii că acestea ar fi fost contaminate.

×
Subiecte în articol: bun de consum