x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Etichetă certată cu legea

Etichetă certată cu legea

de Cristina Andreea Calin    |    07 Noi 2007   •   00:00
Etichetă certată cu legea

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Producătorul uită să ne spună ce stabilizatori a folosit şi, deşi produsul se numeşte "cremă de unt paprika", aceasta nu apare in lista de ingrediente.Â


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Producătorul uită să ne spună ce stabilizatori a folosit şi, deşi produsul se numeşte "cremă de unt paprika", aceasta nu apare in lista de ingrediente. Â


Cremona este o cremă de unt cu paprika. Această a doua caracteristică a produsului o aflăm doar dacă suntem foarte atenţi la etichetă, deoarece a fost inscripţionată foarte subtil prin ştanţare. Ingredientele in schimb se văd bine: "Unt, smăntănă, lapte praf, culturi lactice selecţionate, stabilizatori (E ?!!!), sare". Tot de pe ambalaj aflăm şi informaţiile nutriţionale: valoare energetică 410 kcal/ 1.558 kj/100 g, grăsime 40 g, proteine 13,5 g, substanţă uscată min. 50 g.


ANALIZÃ.... Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne atenţionează că produsul pe bază de grăsimi din lapte este bogat in acizi graşi saturaţi (unt şi smăntănă) periculoşi pentru sănătate la consumuri excesive. De asemenea, in compoziţie mai intră lapte praf, culturi lactice, sare şi stabilizatori neprecizaţi. Legislaţia cere precizarea tuturor ingredientelor şi a aditivilor folosiţi in fabricarea produsului, precizănd totodată şi natura acestora.


Pe eticheta de inchidere a fost aplicată specificaţia "paprika" sugerănd că produsul ar conţine şi acest ingredient, care insă nu este specificat in lista componentelor. Cremona are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi saturate de origine animală. Acest lucru se reflectă in densitatea calorică foarte ridicată, 410 kcal.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat suferinzilor de dislipidemie, hipertrigliceridemie, hipertensivi, cardiovasculari, hepatici, renali, boli neurodegenerative, supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de hiperuricemie (gută), diabeticilor, celor cu status proinflamator sistemic. Produsul poate fi consumat cu moderaţie de către persoanele sănătoase, active in contextul unei diete echilibrate şi variate.




×
Subiecte în articol: bun de consum