x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Eticheta tradusa dupa bunul plac

Eticheta tradusa dupa bunul plac

de Cristina Andreea Calin    |    22 Feb 2007   •   00:00
Eticheta tradusa dupa bunul plac

Nemtii sunt cinstiti si nu isi denu-mesc produsul frisca, ci "crema ba-tuta". Importatorii insa nu se forma-lizeaza si exploateaza apetenta ro-manilor de a cumpara eticheta, si nu continutul. Pe cale de consecinta, ei traduc fix ce vor si ce le convine.

CE BEM, CE MANCAM - "Frisca" din grasimi vegetale hidrogenate periculoase
Pe langa gama mare de aditivi alimentari, produsul analizat mai are si o eticheta gresita. Modul de folosire si eticheta nutritionala nu sunt traduse in limba romana.

Frisca vegetala sterilizata tratata termic Turm are urmatoarele ingrediente pentru 100 g: "grasime vegetala hidrogenata, zahar, praf de zer, proteine din oua, emulgatori: E472b (esteri glicerici ai acidului lactic cu acizi grasi), E435 (monostearat de polioxietilena de sorbitan), E 475 (esteri poliglicerici ai acizilor grasi), E 471 (mono si digliceride ale acizilor grasi), E 433 (monooleat de polio-oxietilena de sorbitan), stabilizatiri: E 407 (caragenan), E 339 (fosfati de sodiu mono, di si trisodici), sare, aroma, colorant: beta-caroten E 160 e, agent de crestere: monoxid de diazot, praf de zer." De asemenea, eticheta specifica faptul ca "produsul nu este din lapte". Eticheta nutritionala si modul de folosire nu sunt traduse in limba romana.

ANALIZA. Produsul contine in principal grasimi vegetale hidrogenate, periculoase pentru sanatate pentru continutul ridicat de acizi grasi saturati trans, cunoscute a fi inalt aterogene, detaliaza specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Contine fosfati de sodiu care intervin in metabolismul calciului, impiedicand fixarea acestuia in oase, dar si sodiu care se adauga la consumul total de sare crescand periculos ingestia de sodiu. Acestea sunt contraindicate atat persoanelor sanatoase, dar si celor suferinde de hipertensiune si boli renale. De asemenea, contine si aditivi potential alergeni.

CONCLUZII. Nu este recomandat tuturor categoriilor de varsta si in special copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor predispusi la ospteoporoza, asmaticilor, alergicilor, dermatologice, cardiovascularilor, celor cu boli inflamatoare si cancere. Specialistul specifica faptul ca produsul analizat are densitate calorica moderata spre mare 260 kcal/100 nefiind indicat supraponderalilor si obezilor. De asemenea, denumirea de frisca este improprie acestei categorii de produse, deoarece traditional numai produsul produsul obtinut din grasimea de lapte (smantana) poarta aceasta denumire. De altfel, produsul original "schlag cr"me" se traduce prin crema batuta, si nu frisca.

PRECIZARI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bau- turile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii.
Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redac- tiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru.
Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum produsul eticheta