ARMONIA TRUPULUI
Muschi bine conturati si proportionati, forta, rezistenta fizica. Acestea ar fi dorintele barbatilor in ceea ce priveste dezvoltarea lor fizica. Pentru a dobandi aceste atuuri, miscarea este foarte importanta.
"Activitatea fizica contribuie la o mai buna circulatie sangvina si reprezinta baza dezvoltarii unui sistem osos puternic", afirma Alexandru Georgeti, instructor de fitness (foto). Indiferent de varsta, activitatea fizica nu ar trebui sa lipseasca din programul zilnic al barbatului cel putin o ora pe zi.
Exercitiile fizice facute acasa sau la sala sunt recomandate mai ales celor care, din cauza naturii serviciului, sunt predispusi la sedentarism. Exercitiile efectuate acasa pot fi completate cu jogging sau cu orice alta activitate fizica placuta.
Barbatii care doresc sa obtina rezultate bune in scurt timp trebuie sa aiba o dieta echilibrata. Mese in cantitati rezonabile, la ore precise, dar nu inaintea efectuarii exercitiilor, deoarece randamentul va scadea considerabil, ne spune instructorul Alexandru Georgeti. Pentru a sti ce alimente sunt recomandate fiecarui tip de metabolism, sfatul instructorului este de a consulta un nutritionist.
Evitarea febrei musculare
In programul de exercitii fizice un loc important il ocupa incalzirea. 10 minute de incalzire sunt suficiente.
Pentru rezultate optime, exercitiile se vor face in fiecare zi, cate o ora. In aproximativ o luna veti vedea cum musculatura dumneavoastra incepe sa se tonifice.
"In cazul in care febra musculara isi face simtita prezenta, evitati sa stati nemiscat, chiar daca este ceea ce va doriti cel mai mult in acel moment!
Febra musculara este cauzata de acumularea de acid lactic la nivel muscular. Ea dispare treptat pe masura ce faceti mai multa miscare, pentru ca miscarea antreneaza metabolizarea acidului lactic", afirma Alexandru Georgeti. De asemenea, mai puteti incerca dusurile sau baile calde, care au ca efecte relaxarea si dilatarea vaselor sangvine.
In combaterea febrei musculare, este bine de stiut ca aspirina nu reduce febra, ci doar blocheaza receptorii de durere.
|
1 ABDOMEN. Culcat pe spate, cu talpile lipite pe sol si mainile la ceafa, genunchii indoiti, ridicati trunchiul la 70 de grade, astfel incat muschii abdominali sa ramana tot timpul incordati. Coborati lent trunchiul pastrand contractia abdomenului. Exercitiul se executa de 20-25 de ori, in 2-3 serii
|
|
2 PICIOARE. Din pozitia culcat pe spate, cu picioarele intinse, ridicati picioarele pana formati un unghi de 90 de grade cu bustul. Reveniti lent in pozitia initiala, pastrand contractia abdomenului. Exercitiul se repeta de 20-25 de ori, in 2-3 serii
|
|
3 TRUNCHI. Din pozitia culcat pe spate si mainile la ceafa, ridicati trunchiul. In acelasi timp, ridicati picioarele, pe rand, rotind trunchiul spre piciorul ridicat. Se repeta exercitiul de 15 ori pentru fiecare parte
|
|
4 PECTORALI. Intins la orizontala cu fata la sol si sprijinit numai in maini, coborati lent trunchiul pana aproape de sol, folosindu-va doar bratele. Apoi reveniti in pozitia initiala. Se fac 2 serii a cate 15 repetari
|
|
5 BICEPS. Cu picioarele usor departate, cu gantera intr-o mana si cu cotul lipit de interiorul coapsei, ridicati gantera pana la nivelul umarului.
|
|
6 COAPSE. Cu cate o gantera in fiecare mana pasiti cu un picior inainte lasand greutatea acestuia pana cand coapsa va fi paralela cu solul.
|