x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Exquisa, un produs pe un raft gresit

Exquisa, un produs pe un raft gresit

de Cristina Andreea Calin    |    24 Feb 2007   •   00:00
Exquisa, un produs pe un raft gresit

Desi producatorul a specificat pe eticheta ca avem de-a face cu un produs special pentru diabetici, comerciantii il plaseaza in zona branzeturilor comune. Specialistul nostru afirma ca produsul nu este recomandat oamenilor sanatosi.

Produsul analizat se adreseaza doar dibeticilor, insa in majoritatea magazinelor se afla pe rafturile de branzeturi obisnuite. Persoanele sanatoase, conform specialistului nostru, nu ar trebui sa il consume.

"Exquisa Frucht & Quark Phirsich Maracuja" are urmatoarele ingrediente, asa cum ne arata eticheta: "branza proaspata din lapte de vaca pastreurizat-degresat, iaurt din lapte degresat, preparat din fructe in portii variabile 20% (piersici, maracuja, inlocuitor de zahar, fructoza, indulcitori: aspartam 3951 (acid aspartic, fenilalanina, metilester), acesulfam K 3950, aroma), frisca, inlocuitori de zahar fructoza, gelatina alimentara, agent de intarire, faina de seminte de guar E412, faina de semite de carruba E410, acidifiant: acid citric E330, aroma, indulcitor aspartam E951 (acid aspartic, fenilalanina, metilester, acesulfam K E950". Eticheta nutritionala pentru 100 de grame de produs specifica urmatoarele valori: energie 366Kj (87 kcal), albumina 6,0 grame, carbohidrati 9,2 grame, grasime 2,9 grame, vitamine 0,6 µg (60%). De asemenea, de pe eticheta mai aflam urmatoarele detalii: "Produs dietetic, recomandat pentru diabetici. Fara conservanti, fara coloranti, conform Normelor Alimentare".

ANALIZA. Este un produs pe baza de branza prospata de vaca si iaurt si fructe special conceput pentru bolnavii de diabet. Contine o sursa de fenilalanina care il face total contraindicat bolnavilor de fenilcetonurie, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Produsul analizat "Exquisa Frucht & Quark Phirsich Maracuja" hipocaloric, datorita edulcorantilor artificiali utilizati: acid aspartic, acesulfam K si un indulcitor natural calorigen (4 calorii/gram: fructoza).

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat decat bolnavilor de diabet, explica specialistul. Persoanele sanatoase - copii, adolescenti, adulti, batrani - nu trebuie sa il consume. De asemenea, cei care doresc sa tina cura de slabire nu trebuie sa introduca produsul in alimentatia lor.

PRECIZARI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, etaj 8, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum