x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fără e-uri : Vă plac locavorii?

0
Autor: Georgeta Licsandru 23 Oct 2008 - 00:00
Fără e-uri : Vă plac locavorii?

Locavorii sunt persoane care mănâncă doar alimente produse pe o rază de 160 km în jurul zonei în care locuiesc. Mişcarea locavoră a fost iniţiată de un grup de studente ecologiste din SUA, în 2005. În Europa, locavori sunt doar într-o localitate din Franţa.

Locavorii refuză alimentele aduse de la mii de kilometri în avioane, vapoare, trenuri, mijloace de transport care contribuie în acest fel la poluarea mediului înconjurător. Ei îşi propun să mănânce doar fructe, legume, carne, brânzeturi de provenienţă autohtonă, să reducă poluarea şi consumul de energie. Pe scurt, locavorii promovează produsele ecologice autohtone.

SUA, CANADA, FRANŢA
“Producătorii de alimente ecologice garantează că acestea nu au suferit tratamente de iradiere, că nu conţin E-uri. Consumând alimente produse în zona în care locuim avem garanţia că sunt proaspete. Una este să mănânci fructe aduse din Spania, culese acum câteva săptămâni şi tratate cu diferiţi conservanţi pentru a fi păstrate pe tarabă săptămâni în şir. Cu totul altceva este să mănânci fructe de la o fermă ecologică, culese cu o zi înainte”, spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Locavorii sunt cunoscuţi în SUA, în Canada şi, mai nou, în Franţa. În provincia canadiană Quebec există lanţuri de desfacere a produselor ecologice autohtone. O asemenea reţea a luat naştere şi în sud-vestul Franţei, în localitatea Pau. Aici, 12 asociaţii de producători aprovizionează 800 de familii cu carne, ouă, lactate, fructe şi legume de sezon. Aproximativ 90% dintre alimentele pe care le consumă cei din localitatea Pau sunt obţinute local, arată un material publicat în revista franceză L’Express. Scopul asociaţiilor de producători este ca în următorii zece ani să convingă 30% din familiile din sud-vestul Franţei să se hrănească doar cu produse autohtone.

În ţara noastră, mişcarea locavoră nu este cunoscută. Alimentele ecologice însă au din ce în ce mai mulţi adepţi. Potrivit Ministerului Agriculturii, în România, culturile bio reprezintă între 1% şi 2% din suprafaţa agricolă totală.

 

Cuvântul anului 2007

Termenul locavor a fost inventat în 2005 de Jessica Prentice, studentă din San Francisco. Ea şi colegele sale, militante ecologiste, au decis să cumpere doar produse alimentare de provenienţă locală. Mişcarea s-a răspândit rapid în America de Nord, astfel încât termenul a fost numit de New Oxford Dictionary “Cuvântul anului 2007”. Locavorii îşi motivează alegerea pe

site-ul lor oficial www.locavores.com: “Să mâncăm mai sănătos, să susţinem biodiversitatea şi agricultura durabilă, ecologică”. Alisa Smith şi James MacKinnon, doi canadieni, au scris în 2007 volumul “The 100 Mile Diet”, după ce timp de un an s-au hrănit doar cu alimente de provenienţă locală.

 

Critici

“Unele principii ale mişcării locavore pot fi contrazise. Este bine să mâncăm produse autohtone. Însă, dacă locuim într-o zonă în care solul este sărăcit în microelemente (seleniu, zinc), legumele şi fructele nu vor conţine seleniu şi zinc. Rezultatul: un sistem imunitar slăbit şi risc sporit de boli. Un alt principiu criticabil al locavorilor: consumul exclusiv de fructe şi legume în sezon. Asta înseamnă să nu mai mâncăm fructe şi legume iarna. Chiar dacă pierd o parte dintre vitamine şi minerale, fructele şi legumele sunt bune şi în extrasezon”, arată prof. dr Mencinicopschi. Locavorii au fost criticaţi pentru izolarea în planul alimentar. De ce să nu mâncăm fasole verde din Kenya? Mai ales că prin fructe şi legume aduse din ţările sărace din Africa, de exemplu, i-am ajuta pe africani să trăiască mai bine.

Citeşte mai multe despre:   fructe,   alimentaţie sănătoasă,   locavorii

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cursa vaccinurilor anti-COVID-19: Disponibil pentru America Latină în primul trimestru din 2021

Cursa vaccinurilor anti-COVID-19: Disponibil pentru America Latină în primul trimestru din 2021
Vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca și Universitatea Oxford, urmează să fie produs în Argentina şi Mexic. Acesta are ca destinaţie ţările din America Latină,...

Recomandări periculoase despre tratarea COVID-19. Mii de oameni au murit

Recomandări periculoase despre tratarea COVID-19. Mii de oameni au murit
Recomandările periculoase despre tratamentul pentru COVID-19 au determinat acordarea de asistență medicală de urgență și decesul a mii de persoane, arată un studiu din American Journal of Tropical...

UPDATE Rusia a creat primul vaccin anti-COVID-19. Când va fi disponibil pentru populație

UPDATE Rusia a creat primul vaccin anti-COVID-19. Când va fi disponibil pentru populație
Rusia a devenit prima țară din lume care a autorizat un vaccin pentru infecția cu COVID-19. Acesta va fi disponibil pentru populație la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului Naţional al Medicamentului de pe...

Organismul se descurcă doar cu un rinichi

Organismul se descurcă doar cu un rinichi
Dumnezeirea a avut grijă, când a conceput proiectul organismului omenesc, să dimensioneze cu largheţe unele organe şi le-a înzestrat cu rezerve semnificative de capacitate.   Sistemul renal este un...

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor
Sufocarea este produsă de blocarea circulaţiei aerului prin laringe sau trahee. Este oprită astfel circulaţia aerului spre plămâni. În acest fel este blocată irigarea cu sânge bogat în oxigen a creierului şi...

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?
Muşcăturile provocate de animale, sunt periculoase atât prin leziunile tisulare pe care le antrenează, cât şi prin riscul unor infecţii grave, dintre care cele mai cunoscute sunt rabia (turbarea) sau...

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor
Leşinul reprezintă starea de pierdere a cunoştinţei pentru scurt timp din cauza unei slabe oxigenări a creierului. Starea de leşin poate apărea şi în cazul unor unor boli sau numai din cauza oboselii. Uneori...

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii
Experţii din Marea Britanie avertizează că analgezicele, precum paracetamol, ibuprofen şi opioide, nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de afecțiuni, pentru că astfel de medicamente pot face...

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum
Multă lume are senzația că trebuie să mori de foame ca să fii slab(ă). Greșit. Adică este și asta o variantă dar una extrem de proastă. Faptul că obezitatea a ajuns una dintre cele mai mari probleme a lumii...

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea
Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca...

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție
Un cercetător rus în științe biologice, Mihail Luşcik, a vorbit despre proprietățile unice ale unei băuturi foarte populare în ţările arabe. Medicul susţine că această băutură potolește...

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol
Apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului, la această concluzie a ajuns un grup de...

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate
Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinație turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieți, ci și ca un loc al redobândirii sănătății pierdute, recomand,...

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân
Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi pur și...

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii
A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling. Cei mai zeloși purtători de barbă...
Serviciul de email marketing furnizat de