x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fermele mici, sursă de alimente sănătoase

Fermele mici, sursă de alimente sănătoase

de Cristina Andreea Calin    |    08 Noi 2008   •   00:00
Fermele mici, sursă de alimente sănătoase

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, cere Comisiei Europene (CE) crearea unor mecanisme de sprijin la nivel european adaptate fermelor mici, care au o pondere importantă în agricultura României, dar şi a altor state, ca Bulgaria, Polonia, Spania, Grecia şi Italia.

“În contextul creşterii cererii de produse alimentare la nivel mondial, agricultura este solicitată să producă din ce în ce mai mult. O parte din suprafeţele agricole ale Uniunii Europene este reprezentată de ferme mici şi foarte mici şi mi-am pus problema cum să facem pentru ca şi acest tip de agricultură să participe mai activ la aprovizionarea pieţei şi să fie luate în considerare în Politica Agricolă Comună”, a declarat Cioloş, la conferinţa “Politica Agricolă Comună – Rolul fermelor mici şi siguranţa alimentară”, organizată vineri de Ministerul Agriculturii la Indagra Farm. Ministrul Cioloş a arătat că un document privind importanţa fermelor mici în agricultură a fost prezentat în Consiliul de miniştri din luna mai, iar România a solicitat o dezbatere mai largă la nivel european, care să vizeze acest subiect. România a arătat la acel moment că, în contextul actual al creşterii cererii de alimente la nivel mondial, UE ar trebui să ia în considerare toate categoriile de producători care pot ajuta la acoperirea acestei cereri, inclusiv fermele mici, de semisubzistenţă.

 

Schimbarea normelor

“Trebuie văzut cum putem adapta politica PAC şi normele de siguranţă alimentară şi eco-condiţionalitate la acest tip de agricultură, pentru a permite acestor ferme să se menţină pe piaţă”, a spus Cioloş, care a adăugat că fermele de subzistenţă nu pot îndeplini aceleaşi norme ca fermele foarte mari.

Ministrul a enumerat o serie de avantaje ale producţiei prin ferme mici, dintre care cel mai important este aprovizionarea pieţelor locale. “Fermele mici au un rol determinant în aprovizionarea pieţelor locale, asigurând în mare parte autosuficienţa colectivităţilor locale, degrevând astfel o bună parte a comerţului profesional, care poate să se concentreze mai bine pe aprovizionarea marilor aglomeraţii urbane şi a pieţelor internaţionale”, a mai spus oficialul Ministerului Agriculturii.

Alte avantaje ale producţiei prin fermele mici sunt un impact mai redus asupra mediului şi păstrarea diversităţii soiurilor şi speciilor cultivate.

×
Subiecte în articol: bun de consum fermele