Fibrele alimentare dau rapid senzaţia de saţietate şi au avantajul că nu îngraşă. De asemenea, fibrele din fructele şi legumele crude stimulează digestia, reduc nivelul colesterolului şi controlează glicemia.
Fibrele alimentare dau rapid senzaţia de saţietate şi au avantajul că nu îngraşă. De asemenea, fibrele din fructele şi legumele crude stimulează digestia, reduc nivelul colesterolului şi controlează glicemia.
Fibrele sînt o categorie de carbohidraţi care provin din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale. Aceşti carbohidraţi nu pot fi digeraţi şi asimilaţi de organismul uman, însă rolul lor în menţinerea sănătăţii este esenţial: stimulează digestia, previn bolile cardiovasculare şi scad nivelul zahărului din sînge.
AVANTAJE. În volumul "Studiul China. Cel mai complet studiu asupra nutriţiei", dr T. Collin Campbell vorbeşte despre importanţa fibrelor alimentare în dietă: "Fibrele sînt capabile să ia apă din organism şi s-o ducă în intestine, asigurînd astfel un tranzit intestinal normal. De asemenea, aceste fibre nedigerate absorb ca şi sugativa substanţele chimice dăunătoare care ajung în intestinele noastre şi care ar putea fi cancerigene. Dacă nu consumăm suficiente fibre, sîntem susceptibili a face boli care au ca punct de plecare constipaţia. Din această categorie fac parte cancerul de intestin gros, diverticuloza, hemoroizii şi venele varicoase". Rezultatele "Studiului China" au arătat că aportul crescut de fibre alimentare este asociat cu scăderea incidenţei cancerelor de rect şi de colon. De asemenea, persoanele din a căror dietă nu lipsesc fibrele au niveluri mai scăzute ale colesterolului sangvin. Fibrele alimentare sînt şi un aliat de nădejde al siluetei. Alimentele bogate în fibre - fructe, legume, cereale - calmează foamea rapid, cu un aport minim de calorii.
NECESAR. În medie, avem nevoie zilnic de 30-35 g fibre alimentare. Acestea pot fi asigurate cu condiţia ca din dieta noastră să nu lipsească fructele, legumele şi cerealele integrale. Potrivit nutriţioniştilor, cea mai mare cantitate de fibre se găseşte în coaja fructelor şi a legumelor. Printre cele mai bune surse de fibre alimentare se numără: tărîţele de grîu (40 g fibre/100 g), fasolea uscată (25 g), smochinele - 18 g, migdalele - 14 g, mazărea verde - 12 g, pătrunjelul - 9 g, spanacul - 7 g, varza - 4 g, ridichile - 3 g, ciupercile - 2,5 g, perele şi merele cu coajă - 3 g.
Alimentul (100 g) Fibre
Tărîţe 40 g
Fasole uscată 25 g
Smochine 18 g
Migdale 14 g
Mazăre verde 12 g
Pîine integrală 13 g
Orez integral 5 g
Praz 4 g
Mere 3 g
Căpşune 2 g
Controverse
Unii nutriţionişti afirmă că un consum exagerat de fibre alimentare poate împiedica absorbţia unor săruri minerale, în special a fierului. Ei susţin că fibrele s-ar putea lega de aceşti nutrienţi şi că doar i-ar transporta prin corpul nostru, fără ca noi să fim în stare să îi digerăm. "Studiul China" susţine însă contrariul. Fibrele nu constituie duşmanul absorbţiei fierului, aşa cum pretind atît de mulţi cercetători. Alimentele bogate în fibre sînt, de asemenea, bogate în fier, respectiv, "cu cît este mai mare aportul de fibre, cu atît este mai mare şi aportul de fier", notează doctorul Collin T. Campbell.georgeta.licsandru@jurnalul.ro
Citește pe Antena3.ro