x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fonduri - Vinul, controlat pe bani

Fonduri - Vinul, controlat pe bani

de Cristina Andreea Calin    |    10 Feb 2007   •   00:00
Fonduri - Vinul, controlat pe bani

Controalele pe care tot cei verificati ar trebui sa le plateasca, potrivit unui ordin al ANSVSA, au starnit valuri de nemultumiri.

Ordinul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, ce prevede ca toate unitatile cu activitati in sectorul nonanimal trebuie sa incheie un contract cu ANSVSA, iar inspectorii autoritatii sa efectueze controale in schimbul unor tarife, a pus pe jar Patronatul National al Viei si Vinului. Ovidiu Gheorghe, presedintele PNVV, a declarat intr-o conferinta de presa ca "o institutie a statului nu poate sa faca controale sau sa ofere consultanta. Certificarea calitatii nu poate fi efectuata de o institutie a statului". Reprezentantii producatorilor de vin sunt foarte nemultumiti, pentru ca in cazul in care se aplica acest act normativ in bugetul ANSVSA ar intra numai din industria vinului 4,6 milioane de euro. Cumparatorul de vin ar trebui sa scoata din buzunar mai multi bani, pentru ca acest ordin determina cresterea cheltuielilor pentru cei 40.000 de producatori de vin, potrivit Organizatiei Nationale Interprofesionale Viniviticole (ONIV). tarif unic. Nu numai cei din industria vinului s-au revoltat. Prevederea a fost contestata si de Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (Romalimenta), reprezentantii organizatiei precizand ca ordinul va fi modificat astfel incat firmele sa plateasca un tarif unic pentru fiecare control, si nu in functie de cantitate.

Marian Avram, presedintele ANSVSA, a declarat ca s-a facut "o cerere oficiala la premier pentru ca ANSVSA sa angajeze un numar de 260 de inspectori care sa efectueze aceste controale si sa fie platiti de la bugetul de stat. Inca nu am primit un raspuns oficial, dar, daca se va aproba, atunci tarifele pe care le platesc producatorii ar putea fi eliminate", aruncand vina pe Guvern. Mai mult, Marian Avram spune ca "Patronatului din industria vinului ii este teama de ceea ce vor gasi inspectorii sanitari veterinari in acest domeniu". Ovidiu Gheorghe, presedintele PNVV, spune insa ca autoritatile intentioneaza sa infiinteze pana la sfarsitul anului o unitate de gestionare a sigurantei alimentare pentru produsele de origine nonanimala.

×
Subiecte în articol: bun de consum