x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fosfaţii rup oasele

Fosfaţii rup oasele

de Cristina Andreea Calin    |    17 Sep 2008   •   00:00
Fosfaţii rup oasele

Consumul a mai mult de 70 de grame de fosfor pe zi este sinonim cu apariţia densităţii osoase scăzute, pentru că fosfaţii împiedică fixarea calciului în oase. Cum fosforul este prezent în foarte multe produse, doza se depăşeşte cu uşurinţă.



Consumul a mai mult de 70 de grame de fosfor pe zi este sinonim cu apariţia densităţii osoase scăzute, pentru că fosfaţii împiedică fixarea calciului în oase. Cum fosforul este prezent în foarte multe produse, doza se depăşeşte cu uşurinţă.

Fosfaţii sînt aditivi alimentari utilizaţi de industria alimentară ca agenţi de reglare a acidităţii, ca emulsifianţi sau ca agent de îngroşare în special în produsele din carne. Rolul lor este de a îmbunătăţi textura alimentelor şi de a ameliora efectele antioxidanţilor. Fosfaţii cresc capacitatea de retenţie a apei în produsele de carne, motiv pentru care sînt foarte des întîlniţi în mezeluri. De asemenea, fosfaţii se găsesc foarte des şi în produsele de tip brînză topită, unde sînt folosiţi pentru reglarea acidităţii şi pentru a-i da consistenţa dorită.
Uneori fosfaţii nu se regăsesc pe eticheta produselor alimentare. Este cazul fosfatului tripotasic E 340, care se foloseşte împreună cu acizi graşi ca agent antimicrobial pentru produsele din carne de pasăre.


Cum îi recunoaştem

Pe etichetele alimentelor puteţi găsi fosfaţii sub mai multe forme: E 339 fosfaţi de sodiu, E 340 fosfaţi de potasiu, E 341 fosfaţi de calciu, E 342 fosfaţi de magneziu, E 450 vii difosfat biacid de calciu (pirofosfat de calciu acid), E 450 vi difosfat calcic (pirofosfat de calciu), E 450 iv difosfat potasic, E 450 i difosfat dipotasic, E 450v difosfat tetrapotasic (pifofosfat de potasiu), E 450 iii difosfat tetrasodic (pirofosfat de sodiu), E450 ii difosfat tetrasodic, E 451 ii trifosfat pantapotasic (tripolifosfat de potasiu), E 451 i trifosfat pentasodic (tripolifosfat de sodiu), E 452 iv polifosfat calcic (polimetafosfat), E 452 iii polifosfat calco-sodic, E 452 ii polifosfat potasic şi E 452 i polifosfat sodic (hexametafosfat de sodiu, sare graham).
Fosfaţii se mai găsesc într-o serie de alte produse. E 340 fosfat de potasiu poate fi folosit împreună cu fosfaţi de amoniu şi uree în soluţii de fertilizare şi în produsele din tutun. E 452 trifosfatul de sodiu îl puteţi găsi foarte des pe etichetele detergenţilor de uz casnic.
E 341 fosfaţi de calciu sînt utilizaţi în industria stomatologică pentru remineralizare, dar şi ca hrană pentru păsări.


Efectele asupra sănătăţii

Principalul efect negativ al fosfaţilor este dezechilibrarea balanţei calciu-fosfor, care în timp duce la probleme foarte grave: osteoporoză, depuneri anormale de calciu – osteofite, cioc de papagal. Un consum foarte mare de fosfor împiedică fixarea calciului în oase, iar acestea devin cu timpul foarte fragile. Problemele pot apărea chiar la vîrste fragede, de aceea, trebuie urmărită cu atenţie alimentaţia copiilor, mai ales că fosforul se poate ingera şi din multe surse naturale.
De asemenea, persoanele care consumă alimente care au în compoziţie fosfor pot avea probleme stomatologice grave, pentru că aceşti aditivi afectează chiar şi dantura.
Doza zilnică admisă aprobată de JEFCA (forum mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari) este de 70 mg/kg corp pentru toate sursele de fosfor. De aceea, este foarte important să contabilizaţi cu atenţie cantitatea de fosfor ingerată pe parcursul unei zile pentru a nu depăşi doza recomandată.

×
Subiecte în articol: bun de consum fosfaţii difosfat fosfa