Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare în cadrul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti, atrage atenţia asupra fracturilor de calcaneu, dar mai ales asupra complicaţiilor unui astfel de traumatism.
"Călcâiul este partea posterioară a tălpii piciorului, formată din oasele astragal şi calcaneu", precizează medicul Sebastian Diaconescu. Există o serie de afecţiuni din cauza cărora o persoană poate acuza dureri în zona călcâiului.
Calcaneita (afecţiunea calcaneului), osteocondrita (necroza calcaneului) întâlnită mai ales la adolescenţi, fractura calcaneului sau a tendonului lui Ahile pot avea drept consecinţă dureri în zona călcâiului. Medicul consultat de Jurnalul de sănătate avertizează că "un exces de greutate poate agrava simptomele afecţiunilor călcâiului". Din acest motiv, el recomandă păstrarea unei greutăţi normale.
În ceea ce priveşte fracturile de calcaneu, acestea se pot produce prin cădere de la înălţime. În acest caz, calcaneul este comprimat între astragal şi sol sau oasele din imediata vecinătate, producându-se fracturi prin "tasare".
Clasificarea
Fracturile de calcaneu pot fi cu deplasare (fragmentele osoase se depărtează unele de altele) sau fără deplasare. Simptomatologia diferă în funcţie de tipul traumatismului. Astfel, în cazul fracturilor fără deplasare, durerile şi tumefacţia locală sunt moderate. La fracturile cu deplasare, deformarea regiunii este evidentă.
Alegerea tratamentului în cazul fracturilor calcaneului depinde de multe alte criterii. Examenul radiologic, completat de examenul computer tomograf, atunci când acest lucru este posibil, sunt decisive în alegerea soluţiei terapeutice, afirmă medicul consultat de Jurnalul de sănătate.
Recuperarea depinde de tipul fracturii şi tipul osteosintezei. Osteosinteza presupune reasamblarea fragmentelor osoase ale unei fracturi cu ajutorul şuruburilor, agrafelor, plăcilor cu şuruburi, cuielor, broşelor sau oricărui alt mijloc mecanic.
Pentru o recuperare corespunzătoare, medicul Sebastian Diaconescu, împreună cu profesorul doctor Eugen Caracaş (foto), kinetoterapeut principal la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, recomandă efectuarea mai multor serii de exerciţii.