x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Gumă care agită

Gumă care agită

de Cristina Andreea Calin    |    17 Oct 2008   •   00:00
Gumă care agită

Blow Up este o gumă de mestecat cu centrul lichid cu aromă artificială de fructe, cu un profil nutriţional extrem de dezechilibrat.



CE BEM, CE MĂNCĂM
Blow Up este o gumă de mestecat cu centrul lichid cu aromă artificială de fructe, cu un profil nutriţional extrem de dezechilibrat.
Principalul ingredient al produsului analizat este zahărul, care are un index glicemic foarte ridicat şi o absorbţie rapidă în organism. Din această cauză este distrusă funcţia pancreatică, prin eliminarea unei cantităţi foarte mari de insulină într-un timp foarte scurt. Mai mult, prof. doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că celulele canceroase se hrănesc în mod predominant cu zahăr. Astfel, persoanelor predispuse la aceste maladii le poate face foarte rău, mergând chiar până la deces în cazul unui consum cronic. În compoziţia gumei de mestecat mai intră şi alte glucide cu index glicemic ridicat, dar cu absorbţie lentă — siropul şi amidonul de porumb. Cantitatea mare de glucide din acest produs imprimă o valoare energetică ridicată. Supraponderalii şi obezii trebuie să consume cu precauţie guma de mestecat "Blow up".

COLORANŢI CHIMICI
În compoziţia produsului analizat intră şi un colorant chimic de sinteză, E129, care nu ar trebui să fie folosit în alimentaţia copiilor. Roşu Allura induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), care se manifestă prin tulburări de comportament.
Doza zilnică admisă pentru acesta este de 7 mg/kg corp. Depăşirea acesteia poate duce la apariţia alergiilor, dar şi la dezvoltarea celulelor canceroase. Oricum, specialistul atrage atenţia asupra faptului că E129 nu este încă evaluat suficient din punct de vedere toxicologic. De asemenea, persoanele sensibile vor evita consumul colorantului artificial E171, dioxid de titan. Ceara Carnauba (E903) este utilizată în mod special pentru ceruirea fructelor, dar poate da strălucire şi altor alimente. Testele realizate până în prezent arată că are potenţial cancerigen şi că le poate provoca alergii persoanelor sensibile. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă rezultă că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, bolnavilor de cancer, celor care manifestă alergii, persoanelor care suferă de sindromul ADHD, cu boli dermatologice şi stomatologice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant.

INGREDIENTE
Zahăr, bază de gumă, sirop de porumb, amidon din porumb, umectant, glicerină (E422), ceară de carnauba (E903), emulsificator: lecitină din soia (E322), coloranţi artificiali (E129 – allura red, E 171 – dioxid de titan), aromă artificială.

×
Subiecte în articol: bun de consum