x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Gumă cu 12 aditivi

Gumă cu 12 aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    30 Iul 2007   •   00:00
Gumă cu 12 aditivi

CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Printre ingredientele acestui produs se află şi cinci indulcitori artificiali de care persoanele sensibile, in special copiii, femeile insărcinate şi cele care alăptează, trebuie să se ferească.



CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Printre ingredientele acestui produs se află şi cinci indulcitori artificiali de care persoanele sensibile, in special copiii, femeile insărcinate şi cele care alăptează, trebuie să se ferească.

Wrigley’s juicy fruit pink este o "gumă de mestecat fără zahăr cu indulcitori şi aromă de grapefruit" care are o etichetă ce pare o inşiruire de aditivi alimentari: "indulcitori sorbitol (E 420), maltitol (E 965), manitol (E 421), aspartame (E 951), acesulfam K (E 950), bază de gumă (conţine lecitină din soia E 322), agent de umezire glycerol (E 422), agent de ingroşare gumă Arabică (E 414), arome, acidifiant acid citric (E 330), colorant dioxid de titan (E 171), agent de glazurare ceară de carnauba (E 903), antioxidant butilhidroxianisol (E 320). Conţine o sursă de fenilalanină. Consumul excesiv poate avea efecte laxative". Valorile nutriţionale pentru 100 g sunt "conţinut energetic 715 kj/172 kcal, proteine 0 g, carbohidraţi 70 g (din care zahăr 0 g, polioli 70 g, amidon 0 g), grăsimi 0 g (din care acizi graşi saturaţi 0 g), fibre 0 g, sodium 0 g".


ANALIZĂ.
Produsul analizat face parte din gama gumelor de mestecat conţinănd edulcoranţi de masă artificiali (E 420, E 465, E 421, care este un alcool natural carbohidrat prezent in mai multe plante, conifere, alge, ciuperci şi se obţine in scop comercial din glucoză) şi edulconaţi artificiali intenşi (E 951, E 950), agenţi de ingroşare, arome artificiale, antioxidanţi de sinteză, coloranţi artificiali. Are o densitate calorică moderată şi un profil nutriţional dezechilibrat, ne spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


CONCLUZII. Produsul este interzis bolnavilor de fenilcetonurie şi celor cu sensibilitate la aspartam, explică specialistul in urma analizei etichetei acestui produs. De asemenea, nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii inflamatorii.

×
Subiecte în articol: bun de consum