x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Heinz - Penne cu calorii

Heinz - Penne cu calorii

de Cristina Andreea Calin    |    27 Iun 2008   •   00:00
Heinz - Penne cu calorii

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Aditivii utilizaţi rănesc stomacul
Din prezentarea produsului aflăm că nu conţine conservanţi, coloranţi şi arome artificiale. Au fost utilizate alte categorii de aditivi alimentari la fel de nesănătoşi.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Aditivii utilizaţi rănesc stomacul
Din prezentarea produsului aflăm că nu conţine conservanţi, coloranţi şi arome artificiale. Au fost utilizate alte categorii de aditivi alimentari la fel de nesănătoşi.

Pastele „Penne cu carne“ Heinz au în compoziţie: „apă, pastă de tomate (16%), paste (făină durum semolina, praf de albuş de ou) (8%), carne de porc (4,5%), roşii (3,5%), zahăr, amidon modificat E 1420, sau 1440 sau 1404, sare iodată, sos (extract de drojdie, dextroză, praf de ceapă, maltodextrină, sare, grăsimi vegetale, condimente, dioxid de silicon E 551, extract de morcovi, aromă (conţine ţelină), ulei vegetal, oţet, plante aromate, agenţi de îngroşare (gumă guar E 412, xanthan E 415), condimente: acidifiant acid citric E 330, antioxidant, acid ascorbic E 300“. Producătorul ne mai explică faptul că printre ingrediente nu se numără coloranţi artificiali, arome artificiale şi conservanţi. 100 g de produs aduc un aport energetic de 261 kj/ 62 kcal şi proteine 3,1 g, carbohidraţi 10,3 g, grăsimi 0,9 g.

ANALIZĂ. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind unul pe bază de paste din făină de grîu dur, cu adaos de paste de tomate, albuş de ou şi carne de porc. De asemenea, are în compoziţie glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr, dextroză) şi cu absorbţie lentă (amidon din făină, amidon modificat, maltodextrină), care pun în pericol pancreasul endocrin.
Chiar dacă producătorul se laudă că nu a folosit arome artificiale, conservanţi şi coloranţi, pastele conţin aditivi din alte categorii. Gumele folosite ca agenţi de îngroşare – E 412 şi E 415 – pot avea efecte nefaste asupra sistemului gastrointestinal.

CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase, active, în contextul unei diete echilibrate şi diversificate, însă nu este indicat totuşi persoanelor sensibile la agenţii de îngroşare E 412, E 415. Specialistul le recomandă consumatorilor să ţină cont de sodiul adus de produs, în special suferinzilor de maladii cardiovasculare, cerebrovasculare, hipertensivilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză). Suferinzii de hiperuricemie trebuie să evite consumul acestor paste, pentru că extractul de drojdie poate accentua manifestările gutei. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie. Cei cu alergie la albuşul de ou îl vor testa în prealabil.

×
Subiecte în articol: bun de consum