BENEFICIU ● Lactatele cu bacterii probiotice întăresc imunitatea
Iaurturile care conţin bacterii probiotice stimulează digestia, previn
crampele abdominale şi balonările. De asemenea, datorită acestor
bacterii, iaurturile întăresc sistemul imunitar.
BENEFICIU ● Lactatele cu bacterii probiotice întăresc imunitatea
Iaurturile care conţin bacterii probiotice stimulează digestia, previn crampele abdominale şi balonările. De asemenea, datorită acestor bacterii, iaurturile întăresc sistemul imunitar.
Probioticele sînt bacterii vii care se găsesc în iaurt, kefir şi unele sortimente de brînză cu pastă moale. Datorită acestor bacterii, iaurtul, kefirul, brînzeturile îmbunătăţesc digestia, reduc simptomele sindromului de colon iritabil (balonări, crampe). De asemenea, bacteriile probiotice împiedică acumularea toxinelor în intestin, prevenind în acest fel cancerul de intestin gros. Probioticele împiedică asimilarea grăsimilor, reducînd în acest fel nivelul colesterolului în sînge.
"Cînd spunem probiotice ne gîndim la lactobacterii şi bifidobacterii. Lactobacteriile – Lactobacillus bulgaricus şi Streptococus termophilus – se găsesc în stare vie pe toată durata de valabilitate a produsului. Există de asemenea iaurturi care conţin şi bifidobacterii. Aceste bacterii se găsesc în intestinul nostru încă din primele zile de viaţă. În timp însă, din cauza alimentaţiei dezechilibrate, aceste bacterii dispar, iar microflora sănătoasă creată de ele este înlocuită cu o microfloră nesănătoasă, de putrefacţie. Pentru a distruge microflora de putrefacţie trebuie să mîncăm alimente cu bacterii probiotice", ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
ANTISTRES. Specialistul nostru recomandă consumul produselor cu probiotice persoanelor obosite, stresate. Un iaurt probiotic zilnic stimulează imunitatea şi ne face mai rezistenţi la stres. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne vorbeşte despre un alt atu al probioticelor: "Persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză pot să bea la micul dejun un iaurt probiotic. Bacteriile probiotice transformă lactoza şi o descompun în zaharurile ei componente, astfel încît iaurtul este tolerat şi de persoanele sensibile".
Valabilitate
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă iaurturile în care sînt adăugate fibre alimentare de tipul oligofructozei. Aceste fibre stimulează dezvoltarea bacteriilor probiotice. Produsele probiotice au termen de valabilitate şapte-opt zile. Iaurturile care au trecută pe etichetă o perioadă de valabilitate mai mare de două-trei săptămîni nu pot fi numite probiotice. "În asemenea iaurturi au fost adăugaţi conservanţi pentru creşterea termenului de valabilitate. Conservanţii omoară bacteriile probiotice, iar iaurtul nu mai este un aliment viu. Nici adaosul de zahăr în iaurturi nu este recomandat. În mod normal, iaurtul are în jur de 40-50 de calorii/100 g. Dacă adăugăm zahăr, creşte numărul caloriilor", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.Citește pe Antena3.ro