x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Îngrijorare - Tradiţia culinară este pe moarte

Îngrijorare - Tradiţia culinară este pe moarte

de Nicoleta Catana    |    23 Ian 2008   •   00:00
Îngrijorare - Tradiţia culinară este pe moarte

Organizaţia "WWF for a living planet" doreşte conservarea naturii şi promovarea pe cât se poate a produselor româneşti tradiţionale. Pentru o mai bună reuşită a organizat programul Dunăre – Carpaţi România, care s-a finalizat ieri prin seminarul "Produse alimentare tradiţionale pentru conservarea naturii şi dezvoltarea economică locală în Carpaţi".



Organizaţia "WWF for a living planet" doreşte conservarea naturii şi promovarea pe cât se poate a produselor româneşti tradiţionale. Pentru o mai bună reuşită a organizat programul Dunăre – Carpaţi România, care s-a finalizat ieri prin seminarul "Produse alimentare tradiţionale pentru conservarea naturii şi dezvoltarea economică locală în Carpaţi".

Coordonatorul programului, Raluca Barbu, a declarat că pentru acest proiect s-a inspirat dintr-o acţiune asemănatoare desfăşurată de mai mulţi ţărani dintr-un sătuc din nordul Suediei, care, pentru a-şi apăra tradiţiile culinare, au înfiinţat o asociaţie pe nume "Eld Rimmer", al cărui echivalent în limba română este "Ajută-te singur". Astfel, Raluca Barbu s-a deplasat în satul Măgura, lângă Bran şi a stat de vorbă cu gospodarii de acolo.


REGREt. Cel mai mare necaz al oamenilor este că legea nu le permite comercializarea produselor întrucât nu au certificate sanitar-veterinare, dar nici documente care să ateste că ei sunt producătorii alimentelor. Marea problemă este însă faptul că nici nu sunt îndrumaţi, ceea ce duce la o lipsă de informare crasă şi nu sunt în măsură să îndeplinească formalităţile necesare pentru a intra în legalitate. De altfel, la seminar au fost prezenţi câţiva mici producători care sunt extrem de indignaţi că nici o instituţie a statului nu le acordă sprijin şi preferă să se implice în comerţul produselor din supermarketuri în detrimentul celor tradiţionale româneşti. Raluca Barbu recomandă tuturor să ia exemplul celorlalte ţări europene ca Italia, Spania, Olanda sau Suedia, care au ştiut să îşi conserve tradiţia culinară.

×
Subiecte în articol: bun de consum