x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ikigai: Secretul japonez al vietii fericite!

Ikigai: Secretul japonez al vietii fericite!

29 Mai 2018   •   17:44
Ikigai: Secretul japonez al vietii fericite!

Daca stiti raspunsul la aceasta intrebare, inseamna ca v-ati gasit "ikigai". O notiune japoneza, care, tot ce se poate, ascunde in sine secretele fericirii, al unei vieti fara griji si sanatoasa. "Traiti, pentru ca aveti ikigai", spune neurologul nipon Ken Mogi, autorul lucrarii "Ikigai, esenta vietii in japoneza". "Este motivul pentru care va treziti de dimineta".

 

Nu exista, practic, o traducere univoca pentru aceasta antica notiune nipona, dar explicatia lui Mogi explica totul. Conceptul a aparut in Okinawa, un grup de insule din sudul Japoniei si care, printre altele, sunt cunoscute pentru numarul mare de locuitori care au trecut de 100 de ani de viata. Multi cred ca secretul longevitatii lor se ascunde in ikigai.

In opinia lui Mogi, esentiala este gasirea acelor ocupatii care plac si ofera satisfactie, pentru ca ele dau un sens vietii, ajutandu-va, de asemenea, sa intelegeti ce anume doriti de la ea. In egala masura, ikigan are legatura cu energia dumneavoastra de viata.

"Ikigai inseamna fericirea, a carei esenta consta in faptul ca mereu aveti ceva de facut", spune Francesc Miralles, care, impreuna cu Hector Garcia, a scris cartea "Ikigai, secretul japonez al unei vieti lungi si fericite". "Daca gasesti ceva care-ti umple viata de sens, acest lucru te va impinge inainte, fortndu-te sa continui", a adaugat el.

Nu este greu sa incepi sa traiesti dupa principiile ikigai. "Vorbind la modul general, noi intotdeauna ne gandim la succes si ne fixam obiective marete, motiv pentru care viata noastra se tranforma intr-un sir de spaime", spune Mogi. "Cu ikigai incepi cu ceva simplu, accesibil, iar sentimenele de fericire si implinire create vor trece treptat la idealuri mai inalte".

"Singuri trebuie sa ajungeti la aceasta stare. Incepeti de la zero, priviti-va in oglinda: ce fel de om sunteti? Incercati sa va imaginati in diferite situatii ganditi-va ce va aduce bucurie, pentru ca aici se ascunde esenta existentei noastre", spune Mogi, neurobilog de profesie.

Venind in cmpletare, Morales precizeaza ca "daca nu intelegeti foarte bine ce vreti de la viata, intocmiti o lista cu ce trebuie sa evitati: situatii care necajesc sau va deranjeaza, actiuni de care va feriti, etc.. Elimand toate minusurile, veti constata ce multe lucruri va plac: studiul, lectura, gradinaritul, matematica, muzica.. sau comertul, or discursurile publice".

"Filosofia ikigai este importanta pentru ca permite omului sa se cunoasca pe sine in cele mai mici detalii, astfel incat sa nu mai fie nevoit, in anumite momente, sa caute aprobarea altora", spune in continuare Mogi. "Este ceea ce ne face feritici, pentru ca suntem stapanii nostri. Nu trebuie sa asteptati ca altii sa va aprecieze, sa va laude. Nu mai aveti nevoie de sustinerea lor", subliniaza neurobiologul, citat de BBC.

×