x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Împreună salvăm vieţi! Alesiei Maria Truică i s-a redat vederea, cu ajutorul dvs., în campania “Vreau să ajut”

Împreună salvăm vieţi! Alesiei Maria Truică i s-a redat vederea, cu ajutorul dvs., în campania “Vreau să ajut”

de Anca Nicoleanu    |    21 Mar 2013   •   20:20
Împreună salvăm vieţi! Alesiei Maria Truică i s-a redat vederea, cu ajutorul dvs., în campania “Vreau să ajut”

Alesia Maria Truică (1 an şi 10 luni) s-a născut cu sclerocornee. Cu alte cuvinte, nu vedea cu nici un ochişor. Cu ajutorul dumneavoastră şi al Fundaţiei Mereu Aproape, ce aparţine Intact Media Group, s-a strâns suma de 17.538 de euro pentru dublul transplant de cornee pe care fetiţa l-a suferit la o clinică din Italia. Acum, Alesia vede cu un ochi. Micuţa este unul dintre cei zece copii salvaţi  în cadrul campaniei “Vreau să ajut”.

“Nu ne-au spus cât e de grav”
Alesia Maria a fost aşteptată cu mare emoţie şi nerăbdare de părinţii săi, Daniela şi Florin Truică, din Buzău. Ziua în care s-a născut micuţa, 4 mai 2011, a fost cea mai fericită din viaţa lor. Daniela Truică îşi aminteşte momentul când şi-a văzut puiul pentru prima dată: “A deschis ochii şi mi s-a părut că mă priveşte, avea ochii albaştri şi nu erau limpezi. Ciudat, pentru că la noi în familie nu este nimeni cu ochi albaştri. Mi-am zis că aşa trebuie să îi aibă copiii mici şi că se schimbă ei, nu trebuie decât să am răbdare să mai crească şi ea un pic. Nu am discutat cu nimeni despre ce văzusem, pentru că trăiam cu impresia că aşa trebuie să fie. Nu mai intrasem în contact, până atunci, cu bebeluşi atât de mici. (...) Pe 6 mai 2011 a venit medicul ginecolog să mă controleze şi mi-a spus că fetiţa mea are o problemă la ochişori şi că trebuie să vorbim cu medicul pediatru. Mă tot rugam să nu fie ceva grav... Medicul ne-a spus că, imediat ce ne externează, să mergem cu ea la Spitalul Clinic de Oftalmologie din Bucureşti, la domnul profesor Pop Mihai. Nu ne-au spus cât de grav este. Au zis că cel mai bine este să mergem acolo, ca să i se pună un diagnostic clar, ei neavând aparatura necesară pentru a-i efectua un examen oftalmologic complet”.

“Alesia nu vede şi nu va vedea...”

Diagnosticul medicilor din Buzău a fost: distrofie corneană congenitală. “A fost foarte greu! De fiecare dată când mergeam să o văd, o ţineam în braţe şi mă abţineam cât puteam să nu plâng, să nu simtă şi ea durerea pe care o aveam.” Pe 17 mai erau la Bucureşti, la Spitalul de Oftalmologie. Diagnosticul pus de dl profesor Pop Mihai a fost: sclerocornee, tratamentul fiind transplant de cornee. “Am intrat la profesor în cabinet şi l-am întrebat ce înseamnă această boală, care sunt şansele de reuşită, cât de repede pot să fac această operaţie, dacă fetiţa mea o să vadă...
Răspunsul a fost unul foarte dureros: Alesia Maria nu vede şi nu va vedea până când nu o să facă această operaţie (transplant de cornee), nu mai devreme de 3 ani, şi atunci numai dacă vom găsi un medic care se va încumeta să o opereze, dar şi că operaţia nu se face la noi în ţară”, mai povesteşte mama fetiţei. Pentru cei doi tineri părinţi şocul a fost puternic. Au dorit să afle şi părerea altor medici. Aşa au ajuns la doamna doctor Mihaela Dragomir, care i-a sfătuit să încerce să găsească mai repede o clinică în străinătate, “să o operăm, deoarece, dacă trece prea mult timp, riscăm să pierdem vederea fetiţei de tot. Alesia are corneea opacă la ambii ochişori şi lumina nu pătrunde, aşa că ochii nu se dezvoltă şi îşi pierd funcţiile cu trecerea timpului. Doamna doctor a fost pentru noi persoana care ne-a dat o speranţă, aceea că putem să faceam mai devreme operaţia pentru a o ajuta pe Alesia să vadă lumina zilei”, mai spune doamna Truică.

“Alesia vede”
Cu un efort financiar personal, dar şi ajutaţi de câţiva oameni de bine şi la recomandarea Fundaţiei Mereu Aproape, familia Truică şi-a dus fetiţa la clinica italiană Umberto Primo, din Roma, pentru investigaţii. I s-au recoltat celule stem, necesare regenerării corneei. Fetiţei i s-a făcut dublu transplant de cornee, la clinica italiană, şi acum aceasta vede cu un ochi. Cu ajutorul dumneavoastră şi al Fundaţiei Mereu Aproape s-au strâns pentru micuţa Alessia 17.538 de euro. În februarie 2013, familia Truică le scria celor de la fundaţie: “Noi suntem bine, mergem în picioare, zicem tata, papa, avem şi dinţişori şi măseluţe, toate astea la 1 an şi 9 luni. Acum suntem în Italia. Am venit pentru o nouă operaţie, întrucât la ochiul stâng corneea a fost respinsă şi nici operaţia de glaucom pe care am făcut-o în august nu a reuşit. Din nefericire pentru Alesia, la ochiul stâng nu se mai face nimic, doctorul ne-a recomandat să o lăsăm aşa, e cel mai bine pentru ea, altfel riscăm să pierdem ochiul. Oricum, privind partea bună a lucrurilor, Alesia vede! Ochiul drept este bine, Slavă Domnului, şi asta este cel mai important. Am reuşit cu ajutorul vostru să redăm vederea Alesiei, şi pentru acest lucru vă mulţumim din suflet! Vă îmbraţişăm cu drag. Vă iubim!”.

×
Subiecte în articol: campanie umanitara