x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    07 Ian 2008   •   00:00

REGULI. Guvernul britanic va adopta noi legi pentru a proteja denumirea pe plan extern a whiskiului. Ele se referă la modul de etichetare şi de comercializare a produsului, cu o atenţie deosebită acordată precizării originii geografice. Potrivit Comisiei Europene, brandul va fi protejat prin precizarea metodelor de producţie tradiţionale şi a inovaţiilor tehnologice, care au un rol important in imbunătăţirea calităţii produsului.

Purtătorul de cuvănt al Asociaţiei Scotch Whisky (SWA) a declarat că amendamentele sunt fundamentale pentru a proteja calitatea produsului intr-o perioadă in care cererea la nivel mondial pentru acest produs este in continuă creştere. Scotch whisky va fi clasificat conform uneia din cele cinci denumiri care trebuie precizate pe etichetă: Single Malt Scotch, Single Grain Scotch, Blended Scotch, Blended Malt Scotch şi Blended Grain Scotch. Alte cinci categorii regionale vor putea fi utilizate pentru menţionarea lor pe etichetă: Highland, Lowland, Speyside, Campbeltown and Islay. Aceste menţiuni nu se vor putea face dacă produsele nu sunt fabricate in totalitate in regiunea respectivă. De asemenea, amendamentele nu se aplică pentru produsele promoţionale care au un nume adiacent zonei in care s-a făcut distilarea, dar nu este produs acolo. Scotch whiskul trebuie maturat in totalitate in Scoţia, iar exporturile vor fi permise numai in cazul in care produsul a fost imbuteliat şi etichetat in ţară. Nu vor for permise daca produsul se află in butoaie de lemn.


OMEGA 3. Acizii graşi omega 3 din produsele din peşte au aceleaşi calităţi ca cei acumulaţi din medicamentele cu ulei de peşte. Studiul realizat de cercetători americani a durat 16 săptămăni, fiind implicate femei inainte de menopauză. Rezultatele cercetării vin in sprijinul medicilor, care nu erau convinşi că prescriindu-le femeilor gravide suplimente cu omega 3 vor avea vreun rezultat. Aceştia recomandaseră limitarea consumului de peşte proaspăt din cauza apelor poluate.

Â

CONTROVERSĂ. Asociaţia pentru băuturi răcoritoare din Marea Britanie a dat publicităţii un comunicat prin care declară că nu este de acord cu rezultatele studiului privind conservantul benzoat de sodiu E 211. In comunicat se arată că nu este clar ce cantităţi de aditivi au amestecat cercetătorii de la Universitatea din Southampton pentru a arăta că E 211 declanşează ADHD in combinaţie cu anumiţi coloranţi. De aceea, reprezentanţii din industria băuturilor sunt de părere că nu ar trebui să existe nici un motiv de panică pentru consumatori. Autorităţile britanice i-au avertizat pe părinţi să fie precauţi atunci cănd le dau copiilor produse conţinănd E 211.Â

Â
PERICOL. Persoanele care muncesc in crescătoriile de pui pot imprăştia bacterii ca E.coli celor din exterior, conform unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători din SUA. Acestea sunt foarte comune in astfel de locuri. Cei care intră in contact direct cu animalele prezintă un risc de 32 de ori mai mare să răspăndească bacteria decăt puii. Studiul a fost realizat in fermele din Maryland şi Virginia, care sunt cele mai productive din SUA. Ele produc mai mult de 600 milioane de pui anual. Iniţiatorul studiului a declarat că un alt pericol il reprezintă halatele celor care ingrijesc puii, intrucăt persoanele care le curăţă intră şi ele in contact cu bacteria. (Nicoleta Catană)

Â

Â

×
Subiecte în articol: bun de consum scotch