x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    26 Ian 2008   •   00:00

26 ianuarie 2008



CÅNTAR. OJPC Bistriţa-Năsăud a fost sesizat de mai mulţi cetăţeni că în unele supermarket-uri din oraş care au anunţat preţuri promoţionale pentru produse, în momentul în care s-au prezentat cu ele la casă li s-a perceput preţul iniţial al produsului. Conform sursei citate, alte reclamaţii din partea consumatorilor se referă la faptul că tot în supermarket-uri produsele din carne de pasăre ambalate şi precântărite au alte greutăţi decât cele trecute pe etichetă. "Un cetăţean ne-a spus că s-a dus cu cântarul şi a luat la rând pungile cu pui. El ne-a spus că au fost multe cazuri în care a găsit pui pe care era trecută o greutate mai mare decât cea reală, dar că a găsit şi cazuri contrare. Nu e normal să mergem cu cântarul la cumpărături. Trebuie să fim informaţi corect şi să plătim pentru exact atât am cumpărat", a declarat Lorica Şut, inspector-şef adjunct OJPC Bistriţa.


PÅSÅRI. Un supermarket din Bistriţa a fost amendat ieri cu 2.000 de lei de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud, întrucât în incinta acestuia sunt mai multe păsări. Directorul DSVSA, Ioan Bogolin, a declarat vineri că veterinarii au fost sesizaţi de clienţii magazinului, care s-au trezit cu păsările zburând deasupra capului sau stând pe diferite rafturi. "Colegii noştri au fost la faţa locului nu o dată, ci de trei ori, şi au dat de fiecare dată câte o amendă. Se pare că păsările intră în magazin din cauza unor deficienţe de proiectare şi prin uşile deschise. Sunt vrăbii şi porumbei. Cei de acolo ne-au asigurat că, în decurs de o săptămână, vor achiziţiona instalaţii care să le alunge. Dacă nu o vor face, riscă amenzi şi mai mari şi chiar închiderea", a declarat Bogolin.


CLONE. Carnea şi laptele de la 600 de animale clonate din SUA nu au intrat pe piaţa americană, anunţă un oficial al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA). Oficialul american a spus într-o conferinţă de presă că vor mai trece 4-5 ani până când astfel de produse vor ajunge pe rafturile magazinelor şi vor putea fi cumpărate de majoritatea consumatorilor. Acesta a făcut comparaţie cu alte metode de reproducere folosite de fermierii americani, dar care nu sunt folosite şi pentru alimentaţie: transferul de embrioni şi fertilizarea in vitro. Cu această ocazie, FDA a reamintit că alimentele provenite de la animalele clonate sunt sigure pentru consumul uman.


DIETÅ. Persoanele care au o dietă occidentală au o rată de îmbolnăvire de cancer la colon de aproape 4 ori mai mare decât cei care mănâncă sănătos, se arată într-un studiu publicat în Journal of the American Medical Association. Dieta occidentală este caracterizată prin abundenţa de carne procesată, cerealele şi zaharurile rafinate. Medicii recomandă înlocuirea acestora cu fructe şi legume proaspete şi carne de peşte şi pui.  

×
Subiecte în articol: bun de consum