x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    07 Feb 2008   •   00:00

7 februarie 2008



PROSTATÅ. Licopenul, o substanţă antioxidantă, îi protejează pe bărbaţi de cancerul prostatei, arată un studiu publicat în Journal of Nutrition. Studiul a fost realizat pe 40 de bărbaţi depistaţi cu hipertrofie benignă a prostatei (HBP), creşterea în volum a acestei glande. Urologii estimează că hipertrofia prostatei se întâlneşte la jumătate dintre bărbaţii peste 50 de ani şi 90% dintre cei peste 80 de ani. HBP reprezintă principalul factor de risc al cancerului de prostată. Afecţiunea este depistată cu ajutorul unui marker sangvin numit antigenul prostatic specific. În cazul bărbaţilor cărora li s-a asigurat 15 miligrame de licopen zilnic timp de şase luni, nivelul antigenului prostatic specific a scăzut în mod semnificativ.


PLÅMÂNI. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au studiat influenţa pe care alimentaţia o exercită asupra plămânilor. La studiu au participat 42.000 de subiecţi, dintre care 111 au fost diagnosticaţi cu bronho-pneumopatie cronică obstructivă (BPOC). Aceasta este o boală caracterizată prin reducerea progresivă a capacităţii respiratorii. Dr Raphaelle Varraso, coordonatorul studiului, a observat că pacienţii atinşi de BPOC erau mari consumatori de mezeluri şi produse din carne. Subiecţii care consumau fibre alimentare prezentau cel mai mic risc de a dezvolta afecţiuni respiratorii cronice. Cele mai bune surse de fibre alimentare sunt cerealele, fructele şi legumele rădăcinoase.


CURÅ DE SLÅBIRE. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă cei care vor să slăbească este senzaţia de foame. Nutriţioniştii au o veste bună pentru ei: fibrele alimentare şi proteinele menţin senzaţia de saţietate mai mult timp. De aceea alimentele bogate în fibre şi proteine trebuie introduse în dietă, însă nu se consumă împreună, ci separat. Preparatele din carne nu se asociază cu produse pe bază de cereale sau cu legume, alimente cu un conţinut ridicat de fibre.  (Steluţa Indrei)

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă