15 februarie 2008: Un nivel scăzut de proteine consumate poate duce la scăderea fertilităţii, conform unui nou studiu făcut la Universitatea din Sydney.
ÎNDULCITOR. Statele membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie să recunoască eritritolul ca îndulcitor, conform unei noi directive. Unul dintre efectele introducerii acestui noi aditiv este creşterea cantităţii de produse dietetice pe teritoriul Europei. Aditivul se găseşte în cantităţi mici în majoritatea fructelor, iar într-o proporţie mai mare în alimentele fermentate, ca sosul din soia, brânză, vin sau bere. Printre beneficiile eritritolului se numără un nivel scăzut de calorii, un index glicemic mic sau un efect laxativ nesemnificativ.
FERTILITATEA, ÎN PERICOL. Un nivel scăzut de proteine consumate poate duce la scăderea fertilităţii, conform unui nou studiu făcut la Universitatea din Sydney. Cercetătorii atrag atenţia că oamenii nu au de suferit dacă nu au o alimentaţie bogată în proteine, dar le poate fi serios afectat sistemul de reproducere dacă nu le acordă importanţă. Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că ignorarea consumului de proteine poate duce şi la pierderea sarcinilor sau chiar la incapacitatea de a concepe copii.
ALERTĂ. Departamentul de Agricultură din Statele Unite ale Americii a ordonat retragerea de pe piaţă a 71 kilograme de carne de vită alterată de la un abator din California, care furniza produsul pentru prânzul din şcoli. Oficialităţile spun că este cea mai mare cantitate de carne retrasă de pe piaţă de până acum şi că nu s-a înregistrat nici un caz de intoxicaţie alimentară. În schimb, acţiunea de retragere de la comerciaplizare va afecta buna desfăşurare a prânzului în mai multe şcoli.
NEIGIENIC. Peste 17.000 de pahare cu lapte cu cacao care erau pregătite pentru a fi distribuite în şcolile din judeţul Botoşani, în cadrul programului guvernamental “Lapte şi corn”, vor fi folosite pentru hrana animalelor, după ce reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani au constatat că acesta este impropriu consumului. Produsul avea o aciditate foarte mare, de peste 50 de grade Torner, în condiţiile în care aciditatea normală trebuia să fie de 19-20, iar procesul tehnologic nu a fost respectat. Sancţiunile faţă de Spicul 2 Dorohoi vin după ce săptămâna trecută mai multe şcoli au reclamat la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) că laptele care a fost distribuit elevilor are culoare ciudată şi gust nespecific.