10 mai 2008:Plîngerile legate de faptul că lactatele şi alte produse bogate în calciu pot provoca pierderi sau acumulări în greutate nu au la bază teste ştiinţifice suficiente care să arate acest lucru
POLEMICĂ. Plîngerile legate de faptul că lactatele şi alte produse bogate în calciu pot provoca pierderi sau acumulări în greutate nu au la bază teste ştiinţifice suficiente care să arate acest lucru, potrivit unei reexaminări a studiilor efectuate pînă în prezent. Revizuirea a fost realizată deoarece obezitatea a devenit una dintre principalele probleme ale umanităţii, iar nutriţioniştii caută soluţii prin care consumatorii să aibă o alimentaţie cît mai sănătoasă. Reprezentanţii industriei produselor lactate susţin însă că acuzaţiile sînt nefondate, iar obezitatea este cauzată de lipsa de comunicare dintre producători şi consumatori, cei din urmă nefiind suficient de bine informaţi. (Nicoleta Catană)
PERICOL. Femeile însărcinate al căror nivel de zahăr în sînge este peste limită normală, dar care nu prezintă riscul de diabet pot naşte bebeluşi cu aceleaşi probleme de sănătate ca aceia ai căror mame au avut diabet în perioada sarcinii, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Insitutul de Medicină din SUA. Este primul test realizat de acest gen, de aceea viitoarele mămici sînt sfătuite să îşi facă periodic analize pînă cînd nasc, întrucît medicii de specialitate nu deţin deocamdată informaţii suficiente despre cum să trateze pacientele fără ca bebeluşii să fie afectaţi. Nutriţioniştii recomandă gravidelor să consume cît mai multe fructe şi legume şi să evite pe cît posibil consumul de zahăr.
STUDIU. Suplimentele de acid folic şi vitaminele B 8 şi B 12 nu afectează sănătatea persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, în ciuda nivelului crescut de homocistină din sînge, susţine un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă din SUA. Efectele benefice ale vitaminei B asupra inimii, prin reducerea nivelului de homocistină au fost destul de controversate, în special în ceea ce priveşte femeile, întrucît există temerea că o minimalizare a consumului din această substanţă poate avea efecte negative.