x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

10 Mai 2008   •   00:00
Info

10 mai 2008:Plîngerile le­ga­te de faptul că lactatele şi alte pro­duse bogate în calciu pot pro­vo­ca pierderi sau acumulări în gre­utate nu au la bază teste ştiin­ţi­fice suficiente care să arate acest lucru

POLEMICĂ. Plîngerile le­ga­te de faptul că lactatele şi alte pro­duse bogate în calciu pot pro­vo­ca pierderi sau acumulări în gre­utate nu au la bază teste ştiin­ţi­fice suficiente care să arate acest lucru, potrivit unei reexa­mi­­nări a studiilor efectuate pînă în prezent. Revizuirea a fost rea­li­z­a­tă deoarece obezitatea a de­ve­nit una dintre principalele pro­bleme ale umanităţii, iar nutri­ţio­niş­tii caută soluţii prin care consumato­rii să aibă o ali­men­taţie cît mai sănătoasă. Re­p­re­zen­tan­ţii industriei produselor lactate susţin însă că acuzaţiile sînt nefondate, iar obezitatea este cauzată de lipsa de comunicare dintre producători şi consu­matori, cei din ur­mă nefiind suficient de bine informaţi. (Nicoleta Catană)

 

PERICOL. Femeile însărcinate al căror nivel de zahăr în sînge este peste limită normală, dar care nu prezintă riscul de diabet pot naşte bebeluşi cu aceleaşi probleme de sănătate ca aceia ai căror mame au avut diabet în pe­rioada sarcinii, potrivit unui stu­­diu efectuat de cercetătorii de la Insitutul de Medicină din SUA. Este primul test rea­lizat de acest gen, de aceea vii­toarele mă­­mici sînt sfătuite să îşi facă periodic analize pînă cînd nasc, întrucît medicii de specialitate nu deţin deocamdată informaţii suficiente despre cum să trateze pacientele fără ca bebeluşii să fie afectaţi. Nutriţioniştii recomandă gravi­delor să consume cît mai multe fructe şi legume şi să evite pe cît posibil consumul de zahăr.

 

STUDIU. Suplimentele de acid folic şi vitaminele B 8 şi B 12 nu afectează sănătatea per­soa­­ne­lor care suferă de boli cardiovasculare, în ciuda nivelului crescut de homocistină din sînge, susţine un studiu efectuat de oa­menii de ştiinţă din SUA. Efec­te­le be­ne­­fice ale vitami­nei B asu­pra inimii, prin reducerea nivelului de ho­mo­cistină au fost destul de controversate, în special în ceea ce priveşte feme­i­le, întrucît există temerea că o minimalizare a consumului din această subs­tan­ţă poate avea efec­te negative.

×
Subiecte în articol: bun de consum