16 iunie 2008
SUBSTITUT. Zahărul din pectina sfeclei de zahăr ar putea să înlocuiască guma arabică în emulsii datorită potenţialului său de creştere foarte rapidă, potrivit unui nou studiu efectuat în Ţara Galilor. Pectina, a cărei producţie anuală este estimată la 35.000 de tone, este utilizată ca agent gelatinos în gemuri, produse de patiserie şi de brutărie şi ca stabilizator în iaurturi şi băuturi pe bază de lapte. Guma arabică, cunoscută în Uniunea Europeană ca E414, este utilizată foarte des în industria alimentară şi cea a aromelor. Oamenii de ştiinţă au depus eforturi îndelungate pentru a găsi un înlocuitor pentru acest aditiv, deoarece poate provoca alergii şi este cancerigen.
UNDĂ VERDE. Biroul European pentru Substanţe Chimice (ECB) susţine că nu există nici un risc în a se utiliza pachetele sau coletele care conţin Bisphenol A, o substanţă chimică, asftel confirmîndu-se testele efectuate anterior. Aceasta se foloseşte în special la obţinerea materialelor precum cele din plastic sau a celor care protejează cănile pe interior. Dubiile asupra substanţei planează de cînd unele studii efectuate pe animale au arătat că este cancerigenă. Pentru acordarea verdictului au fost luate în considerare toate testele realizate pînă acum, atît în Europa, cît şi în Statele Unite ale Americii şi Canada.
Citește pe Antena3.ro