Sursele de apă de pe păşunile mai multor comune din Sălaj conţin cantităţi mari de azotaţi şi azotiţi, compuşi chimici periculoşi pentru animalele care se adapă in zonă şi pentru oamenii care consumă carne provenită de la acestea.
PERICOL - Apă nocivă cu azotiţi
Sursele de apă de pe păşunile mai multor comune din Sălaj conţin cantităţi mari de azotaţi şi azotiţi, compuşi chimici periculoşi pentru animalele care se adapă in zonă şi pentru oamenii care consumă carne provenită de la acestea. Pentru a evita apariţia unor probleme grave, Direcţia Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a atenţionat cele şapte primării vizate să găsească alte surse de apă pentru păşuni, inclusiv prin săparea unor puţuri.
ALARMĂ - Chipsuri nesănătoase
O agenţie de ştiri din China a dat publicităţii zilele trecute faptul chipsurile care conţin banane exportate din Philippine aveau un conţinut ridicat de dioxid de sulf, care poate provoca ameţeli şi stări de vomă. Sulful este utilizat in calitate de conservant pentru chipsurile din banană datorită proprietăţilor antimicrobi. Dioxidul de sulf găsit in chipsuri are un nivel de 25 de ori mai mare decăt limita permisă in China in ceea ce priveşte aditivii alimentari.
CERCETARE - Peştele poate fi şi benefic şi nociv
Intr-un sondaj de opinie realizat de Universitatea din Centrul Maryland consumatorii au catalogat tonul, somonul şi crevetele ca specii de peşte cu cel mai mare nivel de mercur. Cercetătorii au reamintit că femeile insărcinate trebuie să consume căt mai mult peşte deoarece acesta poate ajuta la dezvoltarea cognitivă a fătului dar că de asemenea se pot supune la o multitudine de riscuri, cum ar fi intoxicarea cu mercur.
CONTROALE - Păine verificată
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti va demara la inceputul săptămănii viitoare o acţiune de control de amploare la firmele care activează in industria de morărit şi panificaţie, a declarat inspectorul-şef al ITM Bucureşti, Mihai Grosu. Inspectorii de muncă vor verifica dacă angajaţii lucrează cu forme legale, dacă li se respectă programul de lucru şi dacă sunt respectate normele de securitate şi sănătate in muncă. Firmele găsite cu nereguli riscă amenzi de 1.500-2.000 lei pentru fiecare persoană care munceşte "la negru". Controalele vor fi realizate in comun de Agenţia Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Inspecţia Muncii.