CE BEM, CE MÎNCĂM ● Mult zahăr şi 11 aditivi alimentari
11 coloranţi a folosit producătorul pentru a obţine roşul perfect
pentru această acadea. Însă această combinaţie este o adevărată bombă
chimică, mai ales pentru copii.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Mult zahăr şi 11 aditivi alimentari
11 coloranţi a folosit producătorul pentru a obţine roşul perfect pentru această acadea. Însă această combinaţie este o adevărată bombă chimică, mai ales pentru copii.
Happy Heart este o acadea în formă de inimă realizată din zahăr şi foarte mulţi coloranţi. Sănătatea celor care consumă astfel de produse este serios pusă în pericol, mai ales dacă acadeaua intră în dieta zilnică. Producătorul, SC Artesans del sucre SRL, a introdus următoarele ingrediente, după cum rezultă din citirea etichetei: "zahăr, glucoză lichidă, albuş de ou praf, arome, coloranţi (E 102 – tartrazină, E 110 – galben portocaliu, E 122 – azorubina, E 124 – roşu ponceau, E 129 – roşu allura, E 131 – albastru patent, E 132 – indigotina, E 133 – albastru briliant, E 163 – antocianine, E 171 – dioxid de titan) şi glicerină E 422".
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că produsul analizat este profund dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat şi o gamă foarte mare de coloranţi chimici azoici de sinteză periculoşi pentru sănătate.
Dintre coloranţii utilizaţi, tartrazina, E 102, este cel mai periculos, avînd cele mai multe şi mai grave efecte adverse. E 102 le poate provoca alergii persoanelor astmatice. Mai rău, copiii se pot alege cu astm, rinită, urticarie. Dacă se depăşeşte doza zilnică admisă de 7,5 mg/kg corp poate provoca tumori tiroidiene. E 110, galben portocaliu, este tot un colorant azoic de sinteză. Acesta provoacă congestie nazală, astm, bronhoconstricţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. Azorubina, E 122, intră la categoria coloranţilor chimici cancerigeni, la fel ca şi roşu Ponceau 4R, roşu Allura şi albastru patent. Indigotina, E 132, poate provoca alergii persoanelor sensibile, greaţă, stări de vomă, hipertensiune, tumori cerebrale. Efecte adverse are şi E 133. Acesta duce la bronhoconstricţie, destrucţii cromozomiale. O caracteristică a tuturor acestor coloranţi este faptul că declanşează sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), fiind total contraindicaţi copiilor. Dioxidul de titan este un colorant artificial, al cărui consum frecvent nu este recomandat de medici. E 163 este singurul colorant dintre cei folosiţi care este considerat sigur.
Densitatea energetică a produsului este foarte ridicată din cauza glucidelor care reprezintă majoritatea macronutrienţilor conţinuţi de acadea, ne atrage atenţia specialistul nostru.
CONCLUZII. Profesorul Mencinicopschi recomandă evitarea consumului de către copii, femei însărcinate şi care alăptează, supraponderali şi obezi, alergici, astmatici, bolnavi de cancer, persoane suferinde de afecţiuni dermatologice, de cei cu boli ale tractusului digestiv. Produsul este periculos pentru suferinzii de boli cardiovasculare, inima lor fiind pusă în pericol şi vasele de sânge ateromatoase. Diabeticii vor cere sfatul medicului înainte de a-l consuma.
Citește pe Antena3.ro