x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Inlocuitor periculos

Inlocuitor periculos

de Cristina Andreea Calin    |    03 Ian 2008   •   00:00
Inlocuitor periculos

Din cele 15 ingrediente, nouă sunt aditivi alimentari. Majoritatea dintre aceştia sunt consideraţi periculoşi pentru consumatori, indiferent de starea acestora de sănătate.

Din cele 15 ingrediente, nouă sunt aditivi alimentari. Majoritatea dintre aceştia sunt consideraţi periculoşi pentru consumatori, indiferent de starea acestora de sănătate.

Frişca la tub Sania are ca ingrediente principale apa şi grăsimile hidrogenate de tipul margarinei. Lista dată de producător continuă cu: "zahăr, cazeinat de sodiu, emulgatori (E 472b esteri lactici ai mono şi digliceridelor acizilor graşi, E 435 - monostearat de polioxietilenă sorbitan, E 475 - esteri poliglicerici ai acizilor graşi, E 471 - mono şi digliceride ale acizilor graşi, E 433 - monooleat de poliooxietilenă sorbitan), stabilizatori (E 339 - fosfaţi de sodiu, E 407 - caragenaan), sare, arome, colorant (E 160a - betacaroten), propellant (E 942 - protoxid de azot - gaz ilariant)". Valorile nutriţionale pentru 100 de grame de produs sunt: energie: 260 kcal/1.065 kj, proteine 1,5 g, carbohidraţi 7,3 g, grăsimi 24,8 g.

Analiza. Produsul analizat este un substitut de frişcă obţinut din grăsimi vegetale hidrogenate foarte periculoase, glucide cu index glicemic ridicat (zahăr), o intreagă colecţie de emulgatori de sinteză, stabilizatori - surse de fosfor E 339, polizaharide marine - E 407, surse ascunse de sare, colorant, gaz ilariant. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune despre aditivul E 942 că a fost utilizat pentru prima dată ca anesteziant, fiind, de asemenea, şi un gaz care produce răsul. Substitutul de frişcă are un profil nutriţional dezechilibrat, cu o densitate calorică ridicată 260 kcal, imprimată de cantitatea mare de grăsimi nesănătoase, 24,8 g/100 g produs.

Concluzii. Specialistul ne spune in urma analizei etichetei că produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor cardiovasculare şi hipertensive, celor care suferă de afecţiuni hepatice şi renale, persoanelor cu status proinflamator sistemic, alergicilor, astmaticilor, bătrănilor. Diabeticii il vor consuma numai cu acordul medicului curant.

cristina.calin@jurnalul.ro

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail

bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

Caragenan

Caragenanul, E 407, este un gelifiant şi agent de ingroşare natural care nu poate fi digerat in tractusul digestiv. La şobolani, produşii lui de degradare produc cancer de colon, fiind imunosupresor. De asemenea, acest aditiv alimentar impiedică asimilarea mineralelor şi a unor grăsimi. Consumat in cantităţi mari, caragenanul poate avea acţiuni laxative şi poate provoca unele tipuri de alergii. S-a demonstrat că aditivul E 407 nativ poate fi degradat, limitat in intestin manifestănd efect toxic, putănd provoca ulcer şi cancer.

×
Subiecte în articol: bun de consum