x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Între palmier şi floarea-soarelui

0
Autor: Magda Colgiu Luiza Pîrvu 10 Noi 2009 - 00:00
Între palmier şi  floarea-soarelui /stockxpert

Mulţi dintre noi considerăm că, pentru a fi sănătoşi, trebuie să excludem din alimentaţie grăsimile. Atât pe cele vegetale, cât şi pe cele de origine animală. "Greşit!", afirmă profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, care susţine că "dieta fără grăsimi e un mare pericol".

Profesorul precizează că orice regim alimentar trebuie să conţină 20%-25% grăsimi. Mai mult, anumite componente din grăsimile vegetale (uleiuri) ajută la păstrarea sănătăţii organismului. Unul dintre exemple îl constituie MCT (medium-chain triglycerides) din uleiul de palmier, care are rol în prevenirea diabetului, prin ţinerea sub control a nivelului trigliceridelor.

În ultimii ani, numeroase sortimente de uleiuri, printre care cele de măsline, de cânepă, de nuci de Macadamia, de cocos sau de palmier, tind să înlocuiască uleiul de porumb sau pe cel de floarea-soarelui. Aceste uleiuri sunt descrise atât din punct de vedere nutriţional, cât şi din punct de vedere al rezistenţei la încălzire de profesorul Mencinicopschi.

Uleiul de floarea-soarelui. Este cel mai puţin rezistent la prăjit, deoarece se descompune la 140ÞC în substanţe cancerigene. Este important de amintit că pentru a prăji un aliment este nevoie ca temperatura să se încadreze între 180ÞC şi 200ÞC. De aceea, uleiul de floarea-soarelui este bun pentru salate, însă cu moderaţie, deoarece are efecte inflamatoare.

Uleiul de porumb. Nici acest produs nu este indicat la prăjit, ci doar la salate, deoarece face parte din categoria uleiurilor fotosensibile (care nu rezistă la lumină, căldură şi oxigen).

Uleiul de soia. Acest tip de ulei este considerat "mediu" la prăjit. Datorită grăsimilor omega 3, este excelent pentru sănătate. De asemenea, conţine acizi nesaturaţi care favorizează scăderea colesterolului din sânge. Uleiul de soia obţinut din prima
presare se oxidează foarte uşor, de aceea trebuie ţinut la adăpost de lumină şi căldură.

Uleiul de rapiţă. Este bun la prăjit, dar şi la salate, datorită raportului favorabil între acizi omega 3 şi omega 6, dar şi datorită acizilor graşi esenţiali. Conţine puţine grăsimi saturate, dar este bogat în grăsimi monosaturate.

Uleiul de măsline. Rezistent la prăjire, totuşi acest ulei este indicat la salate. Această recomandare este motivată de faptul că, prin prăjire, uleiul îşi pierde proprietăţile (vitamina E se distruge). Avantajul acestui ulei îl constituie grăsimile mononesaturate şi fitochimicalele, dar şi acizii graşi omega 9. Datorită acestora, protejează organismul de cancer şi ajută la menţinerea unui nivel normal al colesterolului. Trebuie să ştim că toate aceste calităţi se găsesc doar în uleiul obţinut din pulpă, şi nu din sâmburi de măsline.

Uleiul de palmier. Este cea mai indicată grăsime vegetală pentru a fi folosită la prăjit sau la preparatul mâncărurilor la temperaturi înalte. Singura condiţie pentru ca această calitate să se menţină este ca uleiul să fie nehidrogenat. Uleiul de palmier conţine acid palmitic, care asigură saţietatea. Acest ulei este recomandat persoanelor care vor să slăbească sau să-şi păstreze greutatea.

Uleiul de arahide, cocos, susan. Foarte bune la prăjit, prezentând, de asemenea, avantajul că nu sunt aterogene (grăsimile din aceste uleiuri nu se depun pe vasele de sânge). Dezavantajul uleiului de susan este că aroma sa o poate "acoperi" pe cea a mâncării. Datorită antioxidanţilor, uleiul de cocos previne formarea radicalilor liberi. Uleiul de arahide este extrem de folosit la fierberea alimentelor, componentele sale nealterându-se până la temperaturi de 220ÞC.

Nuci şi uleiul din nuci de Macadamia. Este perfect pentru salate (nu pentru prăjit, pentru că este fotosensibil). Datorită conţinutului bogat în acizi graşi polinesaturati sau esenţiali, el este indicat în curele de protecţie a aparatului cardiovascular.

Uleiul de in. Acest ulei nu trebuie folosit la prăjit, întrucât căldura îi distruge acizii graşi omega 3, care ajută arterele să fie mai flexibile şi care reduc riscul formării cheagurilor de sânge. Preparatul trebuie păstrat la rece şi, pentru că este deosebit de fotosensibil, în recipiente de sticlă închisă la culoare.

 

Important!
n) Din punct de vedere nutriţional, cele mai bune uleiuri pentru sănătate sunt cele obţinute prin presare la rece. Pentru a şti dacă uleiul pe care îl cumpăraţi este presat la rece, el trebuie să aibă marcat pe etichetă aciditate sub 1 grad.
n) Uleiul de in este, din punct de vedere al raportului acizilor graşi omega 3/omega 6, cea mai bună grăsime vegetală. Acest raport este de o parte omega 3, o parte omega 6. La distanţă mică se situează uleiul de cânepă, cel de nucifere, de rapiţă (canola), într-un raport de 1:2, şi abia apoi uleiul de măsline (1/9).
n) Uleiurile se pot clasifica şi în funcţie de modul cum reacţionează la lumină şi la căldură: stabile (de cocos, de palmier, de măsline) şi fotosensibile (de in, nucifere, de cânepă, considerate uleiuri preţioase).

Citeşte mai multe despre:   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

78% dintre persoanele vaccinate anti COVID-19 sunt protejate de formele grave

78% dintre persoanele vaccinate anti COVID-19 sunt protejate de formele grave
Circa 80% dintre persoanele vaccinate anti COVID-19 sunt protejate de formele grave ale infecției și la șase luni după rapel. Totodată, anticorpii se păstrează mai mult față de bărbați, arată un studiu M...

7 Uleiuri esențiale și beneficiile lor 

7 Uleiuri esențiale și beneficiile lor 
Galerie Foto Se vorbește mult despre uleiurile esențiale, unii le privesc ca pe niște substanțe miraculoase, alții spun că nu e adevărat și că e vorba doar despre legende nedemonstrate științific, iar adevărul probabil...

5 motive pentru care ar trebui să îți pui aparat dentar

5 motive pentru care ar trebui să îți pui aparat dentar
Multe persoane asociază purtarea aparatului dentar cu vârsta copilăriei, însă corectarea danturii se poate realiza oricând. Chiar și adulții își pot pune aparat dentar fără probleme, deoarece dinții se pot...

3 tipuri de remedii antireumatice eficiente care calmează rapid durerea

3 tipuri de remedii antireumatice eficiente care calmează rapid durerea
Reumatismul este un termen generic folosit mai mult în popor pentru a descrie afecțiunile reumatice. Specialiștii în medicină, însă, preferă să definească exact boala reumatică, pentru a putea recomanda cel ma...

Soluția pentru valul 4 al pandemiei. Românii vor beneficia cel mai bun antiviral tratarea COVID-19

Soluția pentru valul 4 al pandemiei. Românii vor beneficia cel mai bun antiviral tratarea COVID-19
Cel mai mare producător de medicamente din România, Terapia Cluj, este pregătit să asigure cantități record de FluGuard, practic Favipiravirul care lipsește din farmaciile din țară și care este medicamentul...

Moderna face previziuni despre sfârșitul pandemiei de COVID-19. Cum va fi a treia doză de vaccin

Moderna face previziuni despre sfârșitul pandemiei de COVID-19. Cum va fi a treia doză de vaccin
Pandemia de COVID-19 s-ar putea încheia anul viitor datorită vaccinării populației, estimează CEO-ul companiei americane Moderna Inc, Stephane Bancel, citat de Reuters. "Peste un an începând de astăzi, cred...

Sănătate: Ce au păţit nouă tineri care au fost puşi să facă sport înainte să doarmă

Sănătate: Ce au păţit nouă tineri care au fost puşi să facă sport înainte să doarmă
Un studiu recent, publicat în revista Nature, a evidenţiat legătura dintre antrenamentul intens şi odihna profundă. Sportul te ajută să dormi mai bine. Impactul activităţii fizice asupra calităţii somnului ...

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii între 16-19 ani. Situația dezastruoasă din România

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii între 16-19 ani. Situația dezastruoasă din România
Copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani au fost vaccinați doar în proporție de 5%, în timp ce la categoria de vîrstă 16-19 ani rata de acoperire vaccinală ajunge la 20%. Coordonatorul campaniei de...

Situație critică a locurilor la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Situație critică a locurilor la ATI pentru bolnavii de COVID-19
În spitalele din țară mai sunt libere doar 16 paturi de terapie intensivă pentru bolnavii cu COVID-19. Dintre acestea, șase sunt în Capitală. Conform datelor existente în aplicația alerte.ms,...

Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer, sigur la copiii între 5 și 11 ani

Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer, sigur la copiii între 5 și 11 ani
Vaccinul Pfizer este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani și generează un răspuns imun puternic, anunță reprezentanții companiei. Pfizer și BioNTech au testat pe copii aproximativ o treime din doza...

Cum alegi cel mai bun carucior pentru copilul tau?  Sfaturi utile!

Cum alegi cel mai bun carucior pentru copilul tau?  Sfaturi utile!
Venirea unui copil pe lume este o schimbare uriasa in orice familie. Dintr-o data, toata atentia se indreapta asupra acestui nou membru, care trebuie sa creasca sanatos si fericit. Primii pasi pe care ii fac parintii ...

Capitala nu mai are niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Capitala nu mai are niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat nu mai este liber la terapie intensivă în București pentru pacienții bolnavi de COVID-19. Conform datelor existente în aplicația alerte.ms, luni la ora 14.00, în România există 1.087 de paturi de...

Fast and Fixed - cele doua cuvinte nu exprima toate calitatile acestui implant dentar!

Fast and Fixed - cele doua cuvinte nu exprima toate calitatile acestui implant dentar!
Galerie Foto Daca iti lipsesc majoritatea dintilor, mai mult ca sigur iti doresti sa rezolvi aceasta problema. O astfel de operatiune nu este insa atat de simpla, iar proteza mobila nu reprezinta neaparat solutia potrivita....

Ce spune directorul INSP despre valul 4 al pandemiei de COVID-19. La câte cazuri de infecții pe zi se va ajunge

Ce spune directorul INSP despre valul 4 al pandemiei de COVID-19. La câte cazuri de infecții pe zi se va ajunge
Unii medici estimează că infecțiile cu COVID-19 vor crește alarmant până la sfârșitul lunii octombrie dacă nu se iau măsuri de prevenție.  “Fără vaccinare și respectarea regulilor, la sfârșitul...

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi
Deschiderea școlilor în plin val 4 al pandemiei de COVID-19 crează temeri autorităților și părinților. Medicul Mihai Craiu explică ce s-a întâmplat în Statele Unite, unde elevii au început să meargă...
Serviciul de email marketing furnizat de