x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Învață să folosești constructiv regretele!

Învață să folosești constructiv regretele!

de Florian Saiu    |    26 Feb 2024   •   06:00
Învață să folosești constructiv regretele!

„Cine nu muncește, nu greșește” - spune o vorbă (înțeleaptă) românească. Adevărul este că toți comitem erori, important este să și învățăm ceva de pe urma lor, astfel încât nu doar să nu le repetăm în viitor, ci chiar să progresăm corectându-le.

„Emoțiile sunt utile. Dar nu întotdeauna. Tristețea ne spune să renunțăm și să ne detașăm de o cauză pierdută, frica ne spune că există niște lucruri periculoase - înălțimi, prădători, spații închise - pe care ar fi înțelept să le evităm, iar furia ne poate ajuta să ne apărăm pe noi înșine și să ne protejăm familiile. La fel ca orice tipar de gânduri sau emoții, regretul, la rândul lui, a evoluat pentru că le-a fost util strămoșilor noștri. Capacitatea de-a anticipa regretul ne permite să repetăm în minte, ca într-o simulare, posibile alegeri problematice și să evităm să facem aceste alegeri, pentru a nu suferi consecințele reale”, apreciază Robert H. Leahy, doctor în psihologie, director al Institutului American de Terapie Cognitivă din New York și autorul studiului „Ce-ar fi fost dacă… Eliberarea de regrete” (Editura Trei, 2023).

Strategie de supraviețuire

Pe îndelete despre regrete? „Capacitatea de-a anticipa pierderea unui conflict violent cu o persoană mult mai puternică, de exemplu, i-a determinat pe strămoșii noștri să evite agresiunea în astfel de situații; aşa încât au avut șanse mai mari să supraviețuiască și să-și transmită mai departe genele. Anticiparea regretului poate asigura supraviețuirea genelor și în zilele noastre, și nu numai atât. Regretul poate fi deci o strategie de supraviețuire. La fel, capacitatea de a regreta greșelile pe care le-am făcut în trecut ne permite să învățăm din aceste erori și să evităm să le repetăm în viitor”, opinează psihologul Robert H. Leahy.

Pilonii regretului pozitiv

Mai departe: „Anticiparea rațională a regretului și învățarea din greșeli sunt pilonii regretului pozitiv. Așa că nu lăsa o greșeală bună să se irosească. Învață din ea. Până la urmă, eșecul este trambulina către progres. Gândește-te, de pildă, la modul în care au evoluat telefoanele inteligente. iPhone-ul a fost prezentat de Steve Jobs în ianuarie 2007 și de-atunci, în fiecare an, a fost modificat ca să fie mai puternic, să gestioneze mai multe aplicații, să aibă mai multă memorie și viteză mai mare. Inginerii care au testat fiecare generație de iPhone au vrut să vadă unde era limitat și să folosească aceste limite ca punct de plecare al viitorului proiect. Ai putea să nici nu consideri aceste limitări drept greșeli, pentru că, desigur, niciun proiect nu este vreodată perfect. Însă proiectanții consideră eșecul îndeplinirii unei anumite funcții drept limita actualului proiect și, cel mai important, începutul următorului proiect - unul îmbunătățit”.

Inevitabilul unei vieți complete

Sugestii și îndemnuri: „Ce-ar fi să consideri greșelile, eșecurile și dezamăgirile ca fiind experiențe de învățare și creștere? Ce-ar fi să le reîncadrezi în mintea ta ca făcând parte din costurile creșterii? Ce-ar fi dacă ai normaliza și universaliza eșecurile și greșelile ca lucruri care vin la pachet cu succesul, ca o parte inevitabilă a unei vieți complete? Data viitoare când te uiți la telefonul tău inteligent, te poți gândi la toate acele «eșecuri» care au transformat această tehnologie într-un succes de care tu te poți bucura”.

O promisiune către noi înșine

Dar există regrete și regrete, unele chiar toxice… „Regretul constructiv - a reluat doctorul Robert H. Leahy - începe cu sentimentul că am fi putut evita comportamentul nostru anterior și că ar fi fost mai bine să nu fi făcut alegerile care au dus la acel comportament. Dar în loc să ne criticăm la nesfârșit sau să medităm neîncetat la greșelile din trecut, preferăm să învățăm din experiența noastră. Regretul pozitiv implică un angajament disciplinat de a ne schimba (o promisiune către noi înșine)”.

Depresia, la pândă

„Regretul neconstructiv - a urmat specialistul - presupune să ne simțim rău din cauza deciziilor și comportamentelor din trecut, sentimente însoțite fie de autocritică excesivă și ruminație, fie de minimizarea importanței acestor decizii și comportamente. Rezultatul regretului neconstructiv este că nu învățăm o lecție valoroasă din greșelile noastre, ci continuăm să comitem acele greșeli. Această autocritică însoțită permanent de meditația exagerată, de revenirea iar și iar la aceleași gânduri poate duce la depresie”.

„Anticiparea rațională a regretului și învățarea din greșeli sunt pilonii regretului pozitiv”, Robert H. Leahy, psiholog

„Eșecul este trambulina către progres”, Robert H. Leahy, psiholog

×
Subiecte în articol: regrete Robert H. Leahy