x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Învățăturile lui Confucius pentru a aduce armonie în viața de zi cu zi

Învățăturile lui Confucius pentru a aduce armonie în viața de zi cu zi

de Redacția Jurnalul    |    01 Ian 2024   •   12:00
Învățăturile lui Confucius pentru a aduce armonie în viața de zi cu zi
Sursa foto: unsplash.com

Cu o istorie de peste 2.500 de ani, Confucianismul este una dintre cele mai vechi și semnificative filozofii din China. Aceasta oferă îndrumări pentru a aduce mai multă moralitate, virtute și respect față de ceilalți în lume.

Despre ce este Confucianismul?

Confucianismul este o filozofie și un sistem de credințe din China antică, care a pus bazele multor aspecte ale culturii chineze. Confucius a fost un filozof și învățător care a trăit între anii 551 și 479 î.Hr. Gândurile sale despre etică, comportamentul bun și caracterul moral au fost scrise de discipolii săi în mai multe cărți, cea mai importantă fiind Lunyu.

Unii argumentează că Confucianismul nu este doar o filozofie, ci și o religie. Cu toate că poate să fi început prin integrarea unor tradiții religioase anterioare, este cel mai bine privit ca un ghid etic pentru a deveni oameni mai buni.

1) Tratează-i pe alții așa cum ai vrea să fii tratat

Este un principiu atât de simplu, dar care ar putea schimba întreaga lume dacă toată lumea ar trăi după el. Una dintre regulile fundamentale ale învățăturilor Confuciene este: „Nu face altora ceea ce nu ți-ai dori să ți se facă ție.” Dacă nu ți-ar plăcea, de ce ar plăcea altcuiva? La bază, este vorba despre manifestarea grijii față de semenii noștri. Omenie, bunătate, compasiune, altruism, bunătate, umanitate, dragoste, amabilitate... Au fost multe traduceri ale sentimentului Confucian de "Jen". Toate indică că modul în care ne tratăm unii pe alții contează și că ar trebui să facem întotdeauna asta cu empatie și simpatie. Ar trebui să ne preocupăm întotdeauna de bunăstarea celorlalți și să acționăm cu considerație.

2) Oamenii sunt în mod fundamental buni

Privește în jur la lucrurile oribile care se întâmplă în lume și este ușor să te descurajezi. Nu există îndoială că oamenii sunt capabili de fapte monstruoase. Totuși, învățăturile Confuciene susțin că oamenii sunt în mod fundamental buni, dar pot să se abată de la ceea ce este corect și potrivit. Este o perspectivă optimistă și mulți ar putea să o considere naivă. Ar putea argumenta că trăim într-o lume în care fiecare se descurcă cum poate și că așteptările mari de la oameni te expun. Totuși, nu este chiar așa. Când căutăm partea bună din ceilalți, acest lucru ajută relațiile noastre. Acordându-le celorlalți beneficiul îndoielii poate transforma chiar și conexiunile noastre. Oamenii reacționează mult mai constructiv la acest lucru. Când se simt judecați, devin defensivi. Când suntem tratați bine, vrem să dăm tot ce e mai bun din noi. Fiecare are potențialul de a se comporta în mod pozitiv și negativ. A vedea partea bună în cineva îți permite să te concentrezi asupra potențialului lor.

3) Arată devotament față de familia ta

"Pietatea filială" este un aspect central al Confucianismului. În vremuri străvechi, aceasta lua, poate, o abordare mai tradițională și implica aspecte precum supunerea față de voința părinților. Dar esența este că familia este cel mai important lucru. Astăzi, putem să ne creăm propria familie. Aceasta nu trebuie să arate ca modelul tradițional. Pentru unii, prietenii sau comunitatea devin familia lor. Dar ideea rămâne. Relațiile noastre ne oferă sens în viață și ne aduc un sentiment de apartenență. Suntem ființe sociale proiectate să trăim în unități strânse care ne oferă camaraderie și sprijin. Asta înseamnă că nu ar trebui să ne neglijăm unii pe alții. Ar trebui să investim timp, energie și efort și să arătăm aprecierea noastră pentru a întări relațiile noastre cele mai importante.

4) Învață lecții de la cei care te-au precedat

Este tentant să privim în trecut cu un sentiment de superioritate, mai ales când multe lucruri par demodate. Nu știu cum este în cazul tău, dar eu nu aș fi încântat să trăiesc în secolele trecute. Totuși, nu ar trebui să uităm că totul a avut un rol în locul în care suntem astăzi. Avansurile în societate, și, prin urmare, în viețile noastre individuale, au fost construite pe baza creșterii și experienței celor care ne-au precedat. Confucianismul crede în venerarea strămoșilor. Ne amintește să respectăm bătrânii.

5) Lasă-ți conștiința să te ghideze

Dreptatea și conștiința sunt despre a face bine în loc de rău, cunoscut în Confucianism sub numele de „Zhi”. Dar orice profesor de etică îți va spune că moralitatea nu este întotdeauna atât de clară. În termenii Confucieni, totul se rezumă la acțiunea bazată pe un sentiment mai înalt de bine. Se cere să vorbim în favoarea ceea ce este corect, chiar dacă este împotriva consensului popular. În loc să acționăm în propriul nostru interes, suntem rugați să ne gândim la imaginea de ansamblu. Prin aceasta, trebuie să punem deoparte „li”, sau „profitul”, și „yung”, „utilitatea”. Corectitudinea și decența contează mai mult decât câștigul personal. Este vorba pur și simplu despre a face ce este corect în loc de a fi egoist.

6) Micile ritualuri ale vieții ne modelează

Sunt ghiduri pe care le urmăm în viață pentru a da structură și ordine societății. Conceptul de „Li” se traduce ca „ritualuri” sau „propriety” și este o idee găsită în multe scrieri ale înțelepților Confucieni. În cartea ritualurilor, vei găsi ritualuri pentru aproape orice ocazie. Aceste ritualuri sunt văzute ca o modalitate de a arăta respect și de a menține un sens al ordinii morale. Dar ce înțelegem chiar prin cuvântul „ritualuri”? În acest caz, este practic vorba despre a acorda atenție modului în care facem lucrurile. Asta este ceea ce credea Confucius că ne face oameni mai buni. Așa cum explică filosoful Ralph Ammer: „Când aflăm că Confucius întotdeauna își așeza cu atenție covorul înainte de a se așeza, nu ar trebui să interpretăm acest lucru ca un comportament compulsiv! Aceste lucruri contează. Prin aceste mici acțiuni zilnice, putem cultiva un caracter bun. Fie că curățăm birourile după muncă, aranjăm cu grijă ingredientele înainte de a începe să gătim sau pregătim corect camera înainte de o întâlnire - modul în care facem aceste lucruri ne modelează.”

Obiceiurile și acțiunile pe care le avem în fiecare zi contribuie la crearea unei imagini despre cine suntem. Cercetările au arătat, de asemenea, că micile ritualuri din viață ne pot reduce anxietatea și stresul și ne pot ajuta să ne conectăm la valorile noastre.

7) Educația este cheia îmbunătățirii

Se poate spune că Confucianismul adoptă o abordare a mentalității de creștere în ceea ce privește cine suntem. În loc să credem că suntem fixați, vede potențialul uman de a se extinde și crește în moralitate prin învățare. Pentru un Confucian, suntem cu toții supuși învățării și îmbunătățirii, iar modalitatea de a face acest lucru este prin auto-cultivare și auto-creare. În loc să găsim scuze sau să credem că suntem prea învechiți în modurile noastre, putem introduce în viața noastră învățarea și îmbunătățirea zilnică. Fie că este vorba de: cultivarea unei conștientizări sporite, îmbunătățirea mentalității, învățarea de abilități și talente noi, citirea în fiecare zi pentru a ne construi cunoștințele.

Concluzie

Confucianismul ne învață să ne asumăm responsabilitatea pentru noi înșine pentru a fi cetățeni mai buni. Dacă ne auto-polizăm pentru a ne comporta în mod decent, lumea ar fi mai bună și mai echitabilă în consecință. Este o idee care nu poate îmbătrâni, indiferent de vechimea învățăturilor.
 

Sursa

×
Subiecte în articol: Confucianism religie