SFAT ● Pentru a-şi păstra calităţile, sarea iodată va fi adăugată cînd mîncăm
Coeficientul de inteligenţă este mai scăzut cu 10%-15% în rîndul
persoanelor cu deficit de iod în dietă comparativ cu populaţia care
beneficiază de această substanţă, arată statisticile Organizaţiei
Mondiale a Sănătăţii.
SFAT ● Pentru a-şi păstra calităţile, sarea iodată va fi adăugată cînd mîncăm
Coeficientul de inteligenţă este mai scăzut cu 10%-15% în rîndul persoanelor cu deficit de iod în dietă comparativ cu populaţia care beneficiază de această substanţă, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
O linguriţă cu iod este necesară pentru toată viaţa. "Pare puţin la prima vedere! Organismul uman are nevoie de cantităţi mici de iod, însă aportul trebuie să fie neîntrerupt, deoarece acest mineral nu poate fi stocat în organism. Aportul zilnic de iod poate fi realizat, pe de o parte, prin utilizarea sării iodate, iar, pe de altă parte, prin consumul de fructe, legume, peşte, carne, lapte, alge marine", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Deficitul de iod este cea mai cunoscută cauză a retardului mintal şi a deteriorării funcţiilor cerebrale. Lipsa iodului provoacă tulburări de creştere în cazul copiilor, afectarea capacităţii de mişcare, a vorbirii, a auzului. În cazul femeilor însărcinate, carenţa de iod poate duce la naştere prematură sau chiar avort. La adulţi, carenţele de iod provoacă guşa şi complicaţiile ei, dar şi unele tulburări de fertilitate.
SURSE. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi precizează că laptele şi carnea conţin iod dacă animalele au consumat sare iodată, iar legumele şi fructele – dacă au crescut în zone în care solul conţine iod. Din nefericire, în ţara noastră, solul nu conţine cantităţi prea mari de iod. De aceea, sarea rămîne "cărăuşul" principal de iod. Totuşi, nici sarea nu este întotdeauna cea mai bună soluţie pentru prevenirea deficitului de iod. "Iodul nu este stabil în sarea iodată. În cazul în care sarea nu este depozitată corespunzător, conţinutul de iod poate să scadă drastic. Dacă suferă tratament termic, iodul dispare. Din acest motiv, cel mai bine ar fi să adăugăm sare alimentelor atunci cînd ne aşezăm la masă", ne sfătuieşte specialistul nostru. De asemenea, conţinutul de iod din peşte, carne, fructe sau legume scade dacă acestea sînt fierte. Astfel, cantitatea de iod scade cu 50% în carne şi peşte prin preparare termică, în legume şi fructe – cu 30%, iar în lapte – cu 25%. Nutriţioniştii ne spun că iodul se păstrează în alimente dacă acestea sînt pregătite la aburi sau dacă sînt puse direct în apa în clocot.
Statistici
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), doza zilnică de iod recomandată copiilor sub 1 an este de 50 de micrograme; celor între 4 şi 7 ani – 90 de micrograme; 7-12 ani – 120 de micrograme; persoanelor mature – 150 de micrograme; gravidelor şi femeilor care alăptează – 200 de micrograme. Statisticile OMS arată, de asemenea, că 1,6 miliarde de oameni sînt expuşi riscului de a fi afectaţi de carenţa de iod. La nivel mondial, 50 milioane de copii sînt afectaţi de tulburările generate de lipsa iodului. OMS avertizează că lipsa iodului afectează evoluţia fătului. În lume, anual, se nasc mai mult de 100.000 de copii cu cretinism, o boală gravă, determinată de lipsa iodului în dieta gravidei.Citește pe Antena3.ro