x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Jacobs 3 în 1 - Pericole într-o cafea

Jacobs 3 în 1 - Pericole într-o cafea

de Cristina Andreea Calin    |    09 Iul 2008   •   00:00
Jacobs 3 în 1 - Pericole într-o cafea

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Conţine aditivi cancerigeni
Produsul conţine atît zahăr, cît şi îndulcitori chimici de sinteză. Din această cauză nu poate fi consumat de diabetici şi trebuie evitat de persoanele supraponderale şi obeze.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Conţine aditivi cancerigeni
Produsul conţine atît zahăr, cît şi îndulcitori chimici de sinteză. Din această cauză nu poate fi consumat de diabetici şi trebuie evitat de persoanele supraponderale şi obeze.

Jacobs 3 în 1 Intense este un "amestec de cafea solubilă pentru cafea, zahăr şi îndulcitori" ce are în compoziţie: "zahăr, sirop de glucoză, cafea solubilă (13,6%), ulei vegetal hidrogenat, stabilizatori (fosfat de potasiu E 340, polifosfat de sodiu E 452), proteină de lapte, emulsificator (mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471), agent antiaglomerant (dioxid de silicon E 551), îndulcitori (aspartam E 951 – conţine o sursă de fenilalanină –, acesulfam K E 950), colorant (betacaroten E 160a). Conţine o sursă de lapte". Informaţii nutriţionale pentru 100 de grame de produs sînt: "energie 1.745 kj/415 kcal, proteine 2,8, glucide 71,5, lipide 13 g".

ANALIZĂ.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: amestec pentru obţinerea cafelei instant, obţinută din glucide cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză, sirop de glucoză), cafea solubilă, ulei vegetal hidrogenat, stabilizatori pe bază de fosfor. Uleiul vegetal hidrogenat afectează sistemul cardiovascular şi nervos, iar aditivii pe bază de fosfor dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicînd fixarea calciului în oase.
Amestecul conţine îndulcitori intenşi acalorigeni E 951, E 950 cu efecte nedorite asupra sănătăţii. Atît aspartamul, cît şi acesulfamul K sînt considerate de oamenii de ştiinţă ca fiind cancerigene. Colorantul betacaroten poate creşte riscul apariţiei cancerului de plămîni la fumători, fără a-l scădea la nefumători. Produsul conţine surse ascunse de sodiu şi fosfor şi, de asemenea, fenilalanină.

CONCLUZII. În urma analizei rezultă că produsul nu este indicat adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), celor cu afecţiuni cardiovasculare şi cerebrovasculare, hepato-renale, maladii neurodegenerative. Diabeticii vor ţine cont de aportul de glucide. Cei cu sensibilitate la lactoză îl vor testa în prealabil. Produsul analizat este interzis suferinzilor de fenilcetonurie, din cauza conţinutului de fenilalanină.

×
Subiecte în articol: bun de consum