Compoziţia îngheţatei Joe este foarte dezechilibrată. Aceasta conţine mult zahăr, grăsimi sintetice şi aditivi alimentari care pot afecta sănătatea consumatorilor.
CE BEM, CE MÎNCĂMCompoziţia îngheţatei Joe este foarte dezechilibrată. Aceasta conţine mult zahăr, grăsimi sintetice şi aditivi alimentari care pot afecta sănătatea consumatorilor.
Îngheţata Joe de cacao cu glazură de cacao are în compoziţie:
"lapte praf degresat reconstituit, zahăr, vafă 7,7% (făină de grîu, grăsime
vegetală, emulgator (lecitină din soia E 322), amidon din porumb, agent de afînare
(carbonat acid de sodiu E 500ii), topping de cacao 6,2% (grăsime vegetală
hidrogenată, zahăr, cacao pudră cu conţinut redus de grăsime 0,5% (unt de cacao
10%-12%), emulgator (lecitină din soia E 322), aromă), sirop de glucoză, cacao
pudră 3,3%, zer praf din lapte, grăsime vegetală, emulgator (mono şi
digliceride ale acizilor graşi E 471), stabilizatori (gumă carrubă E 410, gumă
guar E 412, caragenan E 407), grăsime din lapte, colorant (caramel cu sulfit de
amoniu E 150d), arome. Conţine gluten". Valorile nutriţionale pentru 100
de grame sînt următoarele: valoarea energetică 913 kj, 218 kcal, proteine 4,7 g,
glucide 30,3 g, lipide 9,2 g.
ANALIZĂ. Îngheţata
Joe este un produs cu profil nutriţional dezechilibrat, cu grăsimi de origine
vegetală şi animală, dar şi grăsimi hidrogenate (margarină), periculoase pentru
sănătate. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că produsul conţine
şi un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr, sirop de glucoză)
şi glucide cu absorbţie lentă (făină de grîu, amidon din porumb), dăunătoare
pentru pancreasul endocrin. Îngheţata conţine şi o serie de aditivi alimentari
din categoria emulgatorilor, stabilizatorilor, coloranţilor. Densitatea
energetică a îngheţatei este mare, 218 kcal/ 100 de grame, ne atenţionează
specialistul.
CONCLUZII.
Produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează,
supraponderalilor şi obezilor, celor cu sensibilitate la aditivii alimentari
utilizaţi. Suferinzii de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului
curant, ţinînd cont de cantitatea de glucide aduse de produs. Îngheţata este
interzisă suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten. Cei cu
intoleranţă la lactoză vor testa în prealabil produsul.