x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet La 2 ani, Daria nu vorbeşte, nu stă în fund, nu merge

La 2 ani, Daria nu vorbeşte, nu stă în fund, nu merge

de Carmen Preotesoiu    |    10 Noi 2011   •   21:00
La 2 ani, Daria nu vorbeşte, nu stă în fund, nu merge

De cand s-a nascut, Daria a trecut prin suferinte crunte. Era cat un ghemotoc la cele 1.800 de grame ale ei, insa parintii o priveau ca pe un bulgare de aur. Asteptasera cu sufletul la gura sa-si tina in brate copila, dar bucuria venirii ei pe lume a adus in ochii celor doi si lacrimi de tristete. De la o infectie a cailor respiratorii nedescoperita, Daria a facut septicemie si icter. 'Medicii s-au straduit sa-i salveze viata, dar a existat un moment in care ne-au spus ca de-acum lupta trebuia sustinuta de Daria. Fetita noastra s-a dovedit a fi puternica, iar sansele de reusita de 50% date de medici au fost fructificate de copilul nostru', povesteste tatal Dariei, Ion Despa. Si acum isi aminteste de cele doua luni in care au stat lipiti de patul fetitei, cu gandul mereu la Dumnezeu.

Peste ei insa aveau sa vina si alte incercari. Copila ii privea, fara sa dea semne ca ii intelege. Vorbele lor treceau pe langa urechile ei, fara sa starneasca vreo reactie, vreun gest. Si-au dat seama, dupa vizita la medic, ca Daria nu auzea. 'Doamna doctor ne-a spus ca ar trebui sa asteptam un an si opt luni pentru a-i face ASSR-ul, un test care determina intensita­tea cu care copilul aude, asa ca a trebuit sa asteptam', spune tatal fetitei.

In sufletul celor doi parinti, grijile spo­reau, gandurile negre ii faceau mai tristi si mai tematori, dar niciodata nu au renuntat sa se roage. Sa spere. Si parca pentru a-i incerca si mai mult, Cel de Sus le-a trimis o alta suferinta: her­nie inghinala bilaterala. Afec­tiu­nea avuta inca de la nastere a inceput sa chinuiasca trupul copilei de doar ca­teva luni: nu putea sa doarma, plangea mai tot timpul, era agitata. 'Am crezut ca are colici. Am fost la medic. Ni s-a spus ca cel mai bine sa nu o operam, sa asteptam pana implineste 1 an, pentru ca exista posibilitatea de a se inchide de la sine.'

Parintii au incercat sa tina cont de sfatul specialistului, dar plansetele necontenite ale fetitei i-au determinat sa ceara o a doua opinie, dupa ce ajunsesera la urgenta de sapte ori. Daria a fost imediat operata, iar plansetele sale s-au transformat in zambete si nelinistea, intr-un somn linistit. Zilele care se scurgeau insa nu aduceau nimic bun. Parintii au observat ca, desi timpul trecea, copila nu vorbea, nu statea in fundulet, nu mergea de-a busilea, nu putea sa isi sustina capul. 'Doctorii ne-au spus iar sa asteptam. Iar asteptarea parea nesfarsita. «Poate e din cauza ca s-a nascut prematur, o sa isi revina, mai asteptati», au zis ei', isi aminteste tatal.

Dupa o luna, in comportamentul Dariei nu se ivise nici o schimbare. Parintii au renuntat la asteptare si au luat iar drumul clinicilor si al spitalelor. Au aflat intr-o zi ca Daria mai are de dus in spate o alta suferinta, la fel de grea ca si celelalte: tetrapareza spastica. 'Nu stiam nimic despre aceasta boala, am inceput sa cautam pe internet. Am aflat ca este cumplit de grea si ca recuperarea este de lunga durata', povesteste tatal Dariei. Au reusit cu ajutorul semenilor sa ajunga de doua ori in Ucraina, acolo unde progresele pe care copila le-a facut au fost vizibile: a inceput sa se sprijine putin in maini, sa intinda mana dupa jucarii, sa isi tina mai bine capul.

Zi de zi, mama copilei continua recuperarea facuta in centrele de kinetoterapie acasa, altfel copila ar pierde foarte usor tot ce a achizitionat. Intre timp, parintii au aflat ca cea mica sufera si de hipoacuzie bilaterala profunda. Dupa zbateri cumplite, au reusit sa isi vada copila cu implant cohlear la urechea dreapta. Incet, dar sigur, Daria a inceput sa auda si sa reactioneze la stimulii externi. Daria trebuie acum sa se lupte cu tetrapareza spastica. Parintii isi doresc sa mai ajunga macar o data in Ucraina, pentru a face terapia Vojta timp de doua saptamani. Programarea este pe 22 octombrie a.c. Pentru a ajunge in strainatate au nevoie de 3.000 de euro. Ar urma apoi, alte sapte zile de recuperare in Germania, cu specialistii care au implementat recuperarea Vojna si in tara noastra. Ar mai trebui sa faca rost de inca 1.500 de euro. Daria are aproape 2 ani. De-acum, pentru ea traiesc parintii ei. Pentru ea lupta. Sa le fim alaturi!

Starea sa poate fi imbunatatita!
Pentru cei care vor sa o ajute pe fetita, pe numele Despa Daria s-a deschis, la ING, sucursala Calea Aradului, Timisoara, contul:
– in lei: : RO08INGB0000999902312277
SWIFT: INGBROBU
La Banca Transilvania, sucursala Lugojului, Timisoara, pe numele tatalui, Despa Ion, contul:
– in euro: RO84BTRL03604201W63377XX
SWIFT:BTRLRO22TMA
Pentru mai multe detalii, accesati site-ul www.despadaria.ro sau puteti suna la numarul de telefon: 0723.911.175

×
Subiecte în articol: trup,minte,suflet